BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  GÜNCEL

Çin ve Avrupa kaygısı petrolü düşürdü

Çin ve Avrupa'daki ekonomik veriler küresel talebe ilişkin kaygıların artmasına ve petrol fiyatlarında dün hızlı bir düşüşe neden oldu.

Abone ol

Çin ve Avrupa'daki ekonomik veriler küresel talebe ilişkin kaygıların artmasına ve petrol fiyatlarında hızlı bir düşüşe neden oldu.

Kuzey Denizi'nden çıkarılan Brent ham petrolünün Kasım ayı teslim fiyatları varil başına 3,40 dolar düşerek 108,17 dolara geriledi. Amerikan ham petrolünün ise varili 3,75 dolar düşüş kaydederek 88,14 dolara geriledi.

Eylül'de Brent petrolünün fiyatı 117,95 dolara tırmanarak son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

IG Markets'den Justin Harper, müşterilerine gönderdiği yazıda "Enerji piyasaları dün gece temel etkenlere göre kendilerini yeniden ayarladı" dedi.

Çin'de yavaşlama

Çin ekonomisine dair Çarşamba günü açıklanan veriler, petrol ve diğer meta fiyatlarındaki düşüşe yol açan faktör oldu.

Veriler, Çin hizmet sektörünün Eylül ayında daha yavaş büyüdüğünü gösterdi. Daha önce açıklanan verilerde de imalat sektörünün yavaşladığına işaret edilmişti.

Büyük bir ithalatçı olan Çin'deki yavaşlama talepte de büyük düşüşe neden oluyor.

Buna ek olarak Avrupa ekonomilerindeki zayıflıklar da talep azlığı nedeniyle üretim fazlalığının doğmasına işaret ediyor.

IG Markets'den Justin Harper, "Fazla üretim ve düşük talep nedenleriyle Amerikan ham petrolü yüzde 4,1 düşüş gösterdi" dedi.

Harper, "ABD stokları son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı" diye konuştu.