BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  EKONOMİ

Cep telefonu ile herşey mümkün

Cüzdan ve cep telefonu birleşiyor. Vatandaşlar için devrim niteliğindeki uyguma hakkında Turkcell'in CEO'su bilgi verdi.

Abone ol

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell cüzdan uygulamasına ilişkin, ''Kredi kartınızın numarasını vermeden sadece cep telefonu numaranız ile şifrenizi kullanarak işlem yapabileceğiniz, en az kredi kartı kadar güvenli bir sistem getirdik'' dedi.

Ciliv, Turkcell cüzdana ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, mobil iletişimin, teknolojide bir devrim olduğunu, dünyada da hem bireysel hem de kurumsal hayatı değiştirdiğini belirterek, eğlence, alışveriş, eğitim, üretim, güvenlik, iletişim, sağlık, otomotiv ve daha birçok alanda değişim yaşandığını kaydetti.

Turkcell olarak, mobil finansta dünyada liderlik yaptıklarını ifade eden Ciliv, şunları söyledi:

''Haziran 2008'de mobil ödemeyle Türkiye'de ilk SMS bazlı ödeme sistemlerini devreye soktuk. 2,5 milyon müşterimiz mobil ödeme servisini kullandı. Nisan 2011'de cep-T cüzdanı, dünyanın ilk ticari NFC çözümüydü. Haziran 2011'de cep-T parayı gündeme getirdik ve bugün 500 bin tane müşterimiz cep-T parayı kullanıyor. Bugün, cüzdanın yerine artık mobil telefon geçecek. Önümüzdeki 10 yıl içinde cebimizdeki cüzdanlar kullanılmayacak. Bir erkek olarak da bunu dört gözle bekliyoruz. İçinde bir sürü kart olan cüzdan benim vücudumun dengesini bozuyor, arabaya yamuk oturuyorsun. Turkcell cüzdanla bütün ödemelerinizi mobil telefondan yapılabilecek. Turkcell cüzdan için sadece akıllı telefonlardan bahsetmiyorum, Turkcell cüzdan neredeyse bütün telefonlarda kullanılabilecek. Mobil bankacılığı da yapabiliyor olacak. Cebinizdeki mobil telefondan bankacılık işlemlerinizi yapabileceksiniz.''

EN AZ KREDİ KARTI KADAR GÜVENLİ BİR SİSTEM

Ciliv, Turkcell cüzdanın, internet üstünden yapılan alışveriş ve ticarette kullanılabileceğini belirterek, ''İnternet alışverişlerinde, kredi kartınızın numarasını vermeden sadece cep telefonu numaranız ile şifrenizi kullanarak işlem yapabileceğiniz, en az kredi kartı kadar güvenli bir sistem getirdik. Toplu taşıma da bu konuda büyük bir kolaylık olabilecek. Önümüzdeki 3-5 sene içinde toplu taşıma bu alana geçecek. Biz de Türkiye'nin neredeyse bütün şehirlerde toplu taşımanın bu yönde ilerlemesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Mobil bankacılık ile ilgili bankalarla birlikte çalıştıklarını ifade eden Ciliv, ''Turkcell cüzdan, Sadakat programıyla indirim fırsatlarını doğru yerde size bildirecek. Turkcell ile MasterCard'ın iş birliğimizi daha da ileri götüreceğiz. Biz bankaların en iyi iş ortağı olma yolundayız. Bankalar için Turkcell cüzdan platformunun teknolojisini sunduk. (Bankalar) Müşterilerine her yerden her zaman ulaşabilecekler'' şeklinde konuştu.

Turkcell'in dünyada bu konuda liderlik yaptığını anlatan Ciliv, ''Türkiye, bankacılık online da da liderlik pozisyonundaydı, mobilde de bu pozisyonu alıyoruz. Dünyada uluslararası 4 tane patente başvurduk'' dedi.

2 MİLYONU AŞKIN KİŞİNİN KULLANMASI BEKLENİYOR

Ciliv, bu platformun, Turkcell teknolojisiyle geliştirildiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnsanların uygulamaya geçmesi zaman alacak, bunu biliyoruz ama dünyada bir ilki gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. 2013'ün sonunda 2 milyonu aşkın kişinin aktif kullanacağını öngörüyoruz. Cep telefonlarının akıllı telefona dönüşmesi, internetin cebe girmesi çok önemli. Mobil dünyada bilgisayarda yaptığınızın daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Mobil, insanların hayatını zenginleştirip kolaylaştırıyor. Ödemeler kayıt altında olduğu için ülkeye de faydası olacaktır. Kayıt dışılığın önlenmesi adına önemli olacak.''

Turkcell cüzdanın, toplu taşımacılık için çok uygun bir uygulama olduğunu öne süren Ciliv, bir çok şehirde bu konuda tanıtım yapacaklarını ve bir yıl içinde bu yolda önemli bir mesafe kat edeceklerini söyledi

TEKNOLOJİK ALTYAPI TURKCELL CÜZDANDA BİRLEŞTİ

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar da mobil ödeme, Turkcell cüzdanın, mobil bankacılık ve mobil sadakat programları alanında ihtiyaç duyulan tüm teknolojik altyapıyı tek bir serviste birleştirdiğini belirterek, Turkcell cüzdanın uygulamalarını şöyle anlattı:

''İnternette ödemelerinde, anlaşmalı internet sitelerinde ödeme seçeneği olarak Turkcell cüzdan seçilerek hiçbir kart bilgisi paylaşmadan sadece telefon numarası kullanılarak kolay ve güvenli alışveriş yapılabiliyor. Çok yakında anlaşmalı mağazalardaki POS'lara sadece cep telefonu numarasını girerek Turkcell cüzdana tanımlı kartlarla kolay ve güvenilir alışveriş yapılabilecek. Telefonu NFC özelliğini destekleyenler temassız ödeme noktalarında cep telefonuyla hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabiliyor. Turkcell cüzdan ile hesap numarasına gerek kalmadan istenilen kişinin cep telefonu numarasına 7/24 para göndermek mümkün oluyor. Oturduğunuz yerden, saniyeler içerisinde dilediğiniz Turkcell hattına TL yükleyebileceksiniz. Turkcell'in farklı konuşma, SMS ve data paketleri artık cep telefonunuzdan kolaylıkla satın alınabilecek. Çok yakında Turkcell cüzdanı kullanarak başta Turkcell faturası olmak üzere birçok anlaşmalı kurumun faturası da cepten ödenebilecek. Turkcell cüzdan ile birçok özel alışveriş ve günlük fırsat sitesinin kişiye özel ve lokasyon bazlı teklifleri cepten takip edilip, anında satın alınabilecek.''

TURKCELL CÜZDANI ŞİFRESİZ KİMSE KULLANAMAZ

Bir gazetecinin, ''Telefonunu kaybedenler ne yapacak?'' sorusuna da Bayrakdar, cüzdan kaybedilmesinin 4 saatte, cep telefonunun kaybedilmesinin 15 dakikada fark edildiğini belirterek, ''Kredi kartınız PIN'siz işe yaramıyorsa telefonunuzu da PIN'siz kimse kullanılamaz''dedi.

Konuşmaların ardından Bayrakdar, Turkcell cüzdanın uygulamalarının kullanımını gösterdi. Toplantı salonunda, uygulamanın projeksiyona yansıtılmasıyla Bayrakdar'ın kredi kartı şifresini gören katılımcılar arasında gülüşmeler yaşandı.

Bu arada, toplantıda geri sayım yapılarak, Türkiye'deki 28 milyon Turkcell'linin cep telefonlarına ''cüzdan'' uygulamasına ilişkin uyarı gönderildi.

Öte yandan, Turkcell cüzdan'a ücretsiz sahip olmak isteyen kullanıcıların, ''CUZDAN'' yazıp 7777'ye SMS göndermeleri yeterli olacak.