BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,74
ALTIN 2.408,31
HABER /  DÜNYA

Çin tartışmalı adalara iki filo gönderiyor!

Çin ile Japonya’nın arasında ihtilafa sebep olan adalara Tayvan’ın ardından Pekin yönetimi de 2 deniz denetim filosu gönderdi.

Abone ol

6 parçadan oluşan 2 deniz filosunun yerel saatle 06.00 gibi Diaoyü Adası yakınlarına ulaştığı bildirildi. Gönderilen filoların, "ulusal egemenliği koruma amaçlı devriye görevine başladığı" belirtildi. Çin Uluslararası Radyosu’nda yer alan haberde ise, deniz denetim filolarının, Çin’e ait olduğu savunulan Diaoyü Adası ve yakınındaki diğer 2 ada üzerindeki egemenliğini yansıtacağı ve ulusal deniz çıkarlarını koruyacağına vurgu yapıldı.

Pekin hükümeti kısa bir süre önce, 'Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Diaoyü Adası ve ona bağlı adaların karasularına ilişkin temel çizgiler açıklamasını' yayımlamıştı. Bu bildirinin ardından Çin'in deniz denetim birimleri ilk kez Diaoyü Adası sularında ulusal egemenliği koruma amaçlı devriye görevine başlamış oldu.

"ADA KRİZİNİ DİYALOG YOLU İLE ÇÖZELİM"

Çin, Tokyo yönetiminden iki tarafın daha önce vardığı anlaşma şartlarına dönmesini ve fikir ayrılıklarının çözümü için diyalog yoluna başvurmasını istedi.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin konu ile alakalı sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çin hükümetinin Japonya'nın yasadışı yollarla Diaoyü Adası'nı satın alma girişimine karşı çıkarak, Tokyo'dan bu yanlış kararı düzeltmesini istediklerine vurgu yaptı. Sözcü Hong, bunun için bir dizi tedbire başvuran Çin hükümetinin, devletin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda kararlı olduğuna dikkat çekti. Hong Lei, Çin vatandaşlarının da hükümetin sunduğu adil taleplere ve aldığı etkili tedbirlere kararlılıkla destek verdiğini belirtti.