BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

Çin polisi 181 çocuğu kurtardı

Çin polisinin çocuk ticareti yapan iki büyük çeteye baskın düzenlediği ve 181 çocuğu kurtardığı bildirildi.

Abone ol
Kamu Güvenliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke çapında düzenlenen operasyon sonucu hafta başında 802 zanlının gözaltına alındığı kaydedildi.

Çin'de kaçırılan çocuklar, genellikle evlat edinmek isteyen ailelere satılıyor veya fabrikalarda işçi ya da evlerde hizmetçi olarak kullanılıyor.

Ülkede çocuk ticareti giderek büyüyen bir soruna dönüştü ve çeşitli kesimler, uygulanan tek çocuk politikasıyla gerektiği kadar sıkı olmayan evlat edinme yasalarının bunda rol oynadığını düşünüyor.

İzlenen politikaların, çocuk ticareti alanında giderek daha kârlı hale gelen bir gizli piyasa oluşmasına yol açtığı belirtiliyor.

Son operasyonun düzenlendiği 15 bölge ve eyalet arasında Hebei, Şhandong, Henan, Siçuan ve Yunnan da bulunuyor.

Operasyonun hazırlıkları, geçen Aralık'ta, Henan eyaletinde 4 zanlının dört bebeği satmak isterken yakalanmasıyla başladı.

Kamu Güvenliği Bakanlığı, "en çok aranan zanlılar" listesinde bulunan Şao Zhongyuan adlı kişinin, Şandong eyaletindeki Pingyi bölgesinde ele geçirildiği kaydedildi.

Şao Zhongyuan'ın, 100'ü aşkın çocuk alıp satmış olan bir çeteye bağlı olduğu; operasyonda diğer önde gelen çete üyelerinin de gözaltına alındığı açıklandı.

Bakanlık, 2011 Mart'ında yayımladığı bir raporda, polisin onbinlerce kaçırılmış çocuk ve kadını kurtardığı belirtilmişti.

Raporda, seks işçiliği için Angola'ya Çinli kadınları satan bir çeteye baskın düzenlendiği, operasyonda 19 kadının kurtarıldığı, 16 kişinin de tutuklandığı bildirilmişti.