BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

‘Suriye’den en üst düzeyde firar’

Cumhuriyet Muhafızları’ndan Manaf Tlas’ın üç gün önce birliğinden firar ederek Türkiye’ye sığındığı bildirildi.

Abone ol

Cumhuriyet Muhafızları’ndan Manaf Tlas’ın üç gün önce birliğinden firar ederek Türkiye’ye sığındığı bildirildi.

Reuters haber ajansı ise kısa bir süre önce, adı verilmeyen bir General'in Suriye'den ayrılarak, Suriye krizi üzerine bir konferansının devam ettiği Paris'e gitmekte olduğunu bildirdi.

Şam'daki hükümet yanlısı bir internet sitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en yakın çevresinden olan Tlas’ın, hükümete uzak düştüğü gerekçesiyle gözlem altında tutulduğunu düşünerek kaçmaya karar verdiğini yazdı.

Suriye-Türkiye sınırında bulunan BBC muhabiri James Reynolds, Tlas’ın ülkeden ayrılışının firar olduğunun henüz doğrulanmadığını ifade etti.

Mart ayında, yine Tlas’ın görevinden firar ettiği iddiaları ortaya atılmış, ancak kısa süre sonra bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.

General’in ne niyetle Türkiye’ye gittiği kendisinin kamuoyu karşısına çıkıp planlarını açıklamasıyla mümkün olacak.

Reynolds, Syria Steps adlı internet sitesinin Tlas’ın “firarının bir anlam ifade etmediğini” vurguladığını da ekliyor.

BBC’ye konuşan kaynaklar General’in Türkiye’ye gittiğini doğruladı, ancak Tlas'ın gidişinin firar olup olmadığı henüz açıklık kazanmadı.

Esad ailesinin üyelerinden bir kaynak ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Muhafızları birliklerinden birinin komutanı ve Esad’ın yakın müttefiklerinden olan Manaf Tlas’ın Şam’dan ayrılarak, Paris’e gitmekte olduğunu söyledi.

40 yaşlarındaki Tlas’ın Perşembe günü Türkiye’ye vardığı ve babasının Paris’te yaşadığı da haberin ayrıntıları arasında yer alıyor.

Tuğgeneral Tlas'ın firar ettiği iddialarının bu derece yankı uyandırmasının nedeni, generalin, Esad ailesi ile çok yakın ilişkilere sahip bir Sünni aileden gelmesi olarak yorumlanıyor.

Hafız Esad döneminde uzun süre Savunma Bakanlığı yapmış Mustafa Tlas’ın oğlu olan Tlas’ın, son zamanlarda sivilleri tehlikeye atmak istemediğinden muhalif konumlara saldırmayı reddettiği için gözden düştüğü söyleniyor.

Alman Der Spiegel dergisi ise, internet sitesinde verdiği haberde, Cumhuriyet Muhafız Birliği 105. Alay Komutanı Manaf Tlas'ın, Esad'ın çocukluk arkadaşı olduğunu yazdı.