BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.431,82
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin öğrencilere çip taktı! Sonunda bu da oldu

ÇİN, daha önce başlattığı Sosyal Güven Sisteminin İnşası Taslak Programı kapsamında şimdi de öğrencilere çip taktı. Uygulamanın mahremiyeti yok ettiği ifade edilirken okuldan öğrenci kaçması durumunda aile ve öğretmenlere alarm gönderiliyor.

Abone ol

Komünist Parti yönetiminde olan Çin, teknolojinin insan ve toplumu getirdiği noktayı anlatan Black Mirror ilham aldı öğrencilere çip takmaya başladı.

Çin Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, ülkenin güneybatısındaki Guicou eyaleti ve Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nde 10'dan fazla okul, öğrencilerin okula anlık giriş çıkış saatlerini ve bulundukları yerleri takip eden çiplerle "akıllı" hale getirilen üniformalar kullanmaya başladı. 

Üniformanın omuz kısmına yerleştirilen çiplerle öğrencilerin ders saatleri süresince okula giriş çıkışları ile yerinin kayıt edilerek öğretmen ve velilere bildirim gönderildiği ifade edildi.

KAÇAN ÇOCUKLAR İÇİN ALARM VERİYOR
Öğrencinin okuldan izinsiz çıkması veya üstünü değiştirmesi halinde yüz tanıma sistemine sahip güvenlik kameralarının otomatik alarm verdiği aktarıldı.  

MAHREMİYETE ZARAR VERİYOR
Guizhou Guanyu Technology Company tarafından geliştirilen üniformalarda bulunan çiplerin, 150 derece sıcaklığa ve 500 yıkamaya kadar dayanabildiği ifade edilirken, bu uygulamanın öğrencilerin ders saati dışındaki zamanlarında kişisel mahremiyetine zarar verdiği endişelerine yol açabileceği belirtildi.

AMAÇ KAYIPLARI ÖNLEMEKMİŞ
Şirket yetkilisi Yüen Biçang, öğrencileri ders saatleri dışında takip etmek istemediklerini ancak herhangi bir kaybolma durumunda üniformanın yer tespitine yarayacağını kaydetti.

VATANDAŞLARINI TAKİP EDİYOR
Çin yönetimi, 1,43 milyarlık dev nüfusunun davranışlarını izleyerek, "sosyal güven" başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemi kuruyor. Sistem, vatandaşlarının "kaç puanlık birey olduğunu" belirleyip, ödül ve ceza mekanizmasıyla toplumda güven oluşturmayı hedefliyor.

Çin'deki tüm bu yaşananlar ünlü yazar George Orwell'in "1984" romanındaki "Büyük Birader"ini hatırlattı.