BIST 10.151
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.407,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çin kredisi Ayaş Tünelini ihya edecek

Çin'in Türkiye'ye hızlı tren için 30 milyar dolarlık kaynak aktaracak olması, yıllardan bu yana atıl durumda olan Ayaş Tüneli'ni ihya edecek

Abone ol

34 yıl önce yapımına başlanan ancak teknik şartlardan dolayı bir kenara bırakılan proje tekrar canlandırılacak.

 Bugüne kadar 21 hükumet eskiten Ayaş Tüneli için atılan adımın, sevindirici olduğunu belirte Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, "Ayaşlıların yıllardır beklediği mutlu haberi duymak çok güzel. Bu projeyle birlikte Ayaş ve çevresi hak ettiği yere kavuşacak." şeklinde konuştu. Unutulmuş yapıların geri dönüşümünün önemine değinen Başkaraağaç, "Ayaş Tüneli, adeta korku tüneli olmuştu. Yıllardır atıl durumda bırakılmıştı. Tünelin hızlı tren için kullanılacak olması öncelikle Ayaş'ımızı sonra da Türkiye'yi kalkındıracak." dedi.


Ayaşlılar'ın bir zamanlar 'samanlık' olarak da kullandığı tünelin inşaatına 1976 yılında yapımına başlanmış ve tünel için 1 milyar dolar harcanmıştı. Toplam 10 kilometre uzunluğundaki bu projenin yaklaşık 8 kilometrelik bölümü bitirilmiş durumda.Yüzde 75'lik bölümü tamamlanan Ayaş Tüneli bitirildiğinde Ankara-İstanbul arası hızlı trenle ulaşım 1,5 – 2 saate inmiş olacak.


AYAŞ TÜNELİ, ÖYKÜSÜ 67 YIL ÖNCE BAŞLADI

Ayaş Tüneli'nin öyküsü 67 yıl önce, 1943 yılına dayanıyor. Ayaş yakınlarında bulunan dağın altından 10 kilometrelik bir tünel açılması ile Ankara-İstanbul arasındaki 576 kilometrelik düşük standartlı demiryolunun 160 kilometre kısaltılarak 416 kilometreye düşürülmesi hedefleniyordu. Böylece, yolculuk süresinin 7.5 saatten 2.5 saate kadar inebilecekti. İlk etüdleri 1943 yılında yapılan proje 1976 yılına kadar tam 33 yıl rafta bekletildi. 1976 yılında Milliyetçi Cephe hükümeti döneminde Başbakan Süleyman Demirel'in, "Ayaş Ağzı"na ilk harcı koymasıyla karanlık tünelin inşaat süreci de başladı. 1977'de Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, Ayaş yakınlarındaki Erkeksu girişinin temelini attı. Erbakan temeli attığında 10 kilometre 64 metre uzunluğundaki tünelin 7 yılda tamamlanacağını öngörülüyordu. 12 Eylül 1980 İhtilali'nden sonra askeri hükümet döneminde tünelin yapımı birkaç kez gündeme getirildi. Ancak, inşaat beklenen hızda gitmedi.