BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,70
ALTIN 2.421,69
HABER /  DÜNYA

Çin bir ilki gerçekleştirdi

Uzayda kalıcılığı yakalamk isteyen Çin, kendisi için bir ilki gerçekleştirdi

Abone ol

İlk kez uzaya kadın taykonot gönderen Çin, yörüngede kalıcı bir üs kuran üçüncü ülke olma yolunda da önemli bir adım attı.

Çin'in uzay aracı Shenzhou 9, ülkenin iç kesimindeki Gansu eyaletinde yer alan Jiquan Fırlatma Merkezi'nden saat 18.37 'da (TSİ 13.37) fırlatıldı. Shenzhou 9'un, geçen yıl fırlatılan istasyon modülü Tiangong 1 ile buluşarak ilk insanlı kenetlenmeyi gerçekleştirmesi bekleniyor.

Uzmanlar, buluşma ve kenetlenmenin başarılması halinde, Çin'in uzay yolunda kritik bir engeli aşacağına işaret ediyor. Rusya ve ABD'nin izinden giden Çin'in uzayda uzun süreli insan barındırabilecek istasyon rüyasını hayata geçirmek için gerekli teknolojik ve lojistik kabiliyetlere ulaşması için ise daha uzun yıllar gerekiyor.

UZAYDA İLK ÇİNLİ KADIN

Gobi çölünden uzayın yolunu tutan üç kişi arasında yer alan kadın taykonot Liu Yang, ülkede günün konusu oldu.

ekran-resmi-2012-06-16,-5.40.20-pm.png

Uzaya çıkan ilk Çinli kadın olan Li Yang 33 yaşında. Bir çocuk annesi olan Liu, 1997 yılında hava kuvvetlerine katılarak jet pilotu oldu. Filo komutanlığına kadar yükselen Li, uzay biletini alabilmek sayısız test ve çetin sınavdan geçti.

Dün basının karşısına geçen Liu, yerçekimsiz büyüleyici uzay ortamını dört gözle beklediğini ifade ederek, Dünya'ya bakmak ve anavatanı görmek istiyorum. Bana güvendikleri ve milyonlarca Çinli kadını temsil etme şansı tanıdıkları için ülkeme ve halkıma teşekkürler diye konuştu.

TAYKANOT*
Astronot ya da uzay insanı, uzay görevlerine katılmak üzere eğitilen kişidir.