BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin, Ay'ın karanlık yüzünü keşfedecek!

Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanan Çin, ayın dünyadan bakıldığında görülemeyen diğer tarafı olan karanlık yüzüne bir keşif aracı indirmeyi planlıyor.

Abone ol

Konuyla ilgilenenlerin bileceği üzere, dünya tarihinde SSCB ve ABD'nin haricinde aya insansız iniş gerçekleştiren tek ülke Çin. Süper Güç'ün ilk Ay aracı olan Yütu, Çang-3 uzay mekiğinin içerisinde 14 Aralık 2013 tarihinde uydumuzun yüzeyine inmeyi başarmıştı.

İşte şimdi de SASTIND (Çin Ulusal Savunma, Bilim Teknoloji ve Endüstri Bakanlığı) tarafından yapılan açıklamaya göre, ayın bilinmeyen yüzünü aydınlatması planlanan uzay aracı ise halefi Çang-4 olacak imiş. Planlanan tarih ise 2018.

Bununla birlikte Çang-4'ün Çang-3'ten daha fazla yüke dayanıklılık gösterek biçimde tasarlanacağının altını çizelim. Bu iyileştirmenin sebebi Çang-3'ün görece düşük yük kapasitesinden ötürü aya inişinden kısa süre sonra, işlevselliğinde bir bozulma olmamasına karşın, hareket edemez hale gelmesi idi. Çang-4 aya inişinin ertesinde tahmin edeceğimiz gibi, ayın yüzeyi, jeolojik koşullar vb. gibi konularda veriler toplayacak.

Çin'in bunun ertesindeki hedefi ise Çang-5 ile birlikte 3 aşamalı ay seyahati gerçekleştirebilmek. Halihazırda geliştirme çalışmaları yürüttüklerini belirten yetkililer nihai aşamada mekiği aya göndermeyi, indirmeyi ve ardından da tekrardan da dünyadaki üsse döndürmeyi amaçladıklarını belirtiyorlar ki eğer gerçekleştirirlerse bu da dünya tarihinde bir ilk olacak.