BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SPOR

Cimbom Emrenin parasını istiyor

Fenerbahçe Emre'yi Newcastle'dan transfer etti ama Galatasaray Emre'nin parası için kanaryanın kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Fenerbahçe Emre'yi Newcastle’dan transfer etti ama Cimbom Emre'nin parasını istiyor. Kurallara göre Fenerbahçe'nin Emre için daha önceki yıllarda oynadığı klüplere de pay ödemesi lazım. Galatasaray için bu pay 202 bin euro...

FENERBAHÇE 202 BİN EURO ÖDEMEK ZORUNDA

“Futbolcuların statüsü ve uygunluğu” ile ilgili FIFA talimatına göre Emre’nin, Newcastle’dan transferi sırasında eski kulübü Galatasaray’a 202 bin euroluk dayanışma katkısı ödenmesi gerektiği, şu ana kadar bu hüküm yerine getirilmediği için sarı-kırmızılı kulübün hakkını önce Fenerbahçe sonra FIFA nezninde aramaya hazırlandığı bildirildi.

BONSERVİSİ 4,5 MİLYON EUROYDU

Uluslararası transferlerde geçerli olan FIFA talimatı gereği 12 ile 23 yaşları arasındaki sezonlarda futbolcunun formasını giydiği kulübe dayanışma katkısı ödenmesi öngörülürken, Fenerbahçe’nin 4.5 milyon euro bonservis bedeliyle transfer ettiği Emre için bu paranın yüzde 5’ini, yani 224 bin euroluk bölümünü, Galatasaray ve Zeytinburnuspor kulüplerine vermesi gerektiği ortaya çıktı.

DAYANIŞMA TAZMİNATI NEDİR?

FIFA talimatının “dayanışma mekanizması” başlıklı maddesi söz konusu tazminatı şöyle açıklıyor;

“Profesyonel bir futbolcunun sözleşmesi devam ederken transfer olması halinde önceki kulübüne ödenen her türlü tazminatın (bonservis bedeli) yüzde 5’i, bu tazminatın toplamından düşülecek ve yeni kulübü tarafından futbolcunun önceki yıllarda eğitimine ve yetiştirilmesine katkısı bulunan kulübe dayanışma payı olarak verilecektir. Bu dayanışma payı futbolcunun 12 yaşı ile 23. yaş gününe rastlayan sezonlar arasında ilgili kulüp veya kulüplere tescil olduğu yıl sayısına göre dağıtılacaktır. Bonservise konu olan para 12 ve 15 yaşları arasındaki her yıl için yüzde 0.25, 16 ile 23 yaş arasında ise yüzde 0.5 olarak hesaplanarak pay edilir.”

GALATARASAY EMRE İÇİN PARA ALMAYA HAK KAZANDI

Söz konusu maddeye göre Fenerbahçe’nin Newcastle’a verdiği 4.5 milyon euro bonservis ücreti içinden 224 bin euro’yu alıp futbolcunun eski kulüplerine dağıtmakla yükümlü tutulurken bu sorumluluğunu yerine getirmediği için Galatasaray ile hukuki bir anlaşmazlık içine düşeceği ifade edildi.

ZEYTİNBURNU'NA DA 22 BİN EURO VERİLECEK

Bu arada söz konusu tazminat içinden Emre Belözoğlu’nun ilk yetiştiği kulüp olan Zeytinburnuspor’a da 22 bin 500 euro pay verileceği kaydedildi. FIFA talimatının ilgili maddesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen kulübe kademeli olarak disiplin cezaları uygulanacak.

Zeytinburnuspor alt yapısından Galatasaray’a gelen Emre Belözoğlu ilk profesyonel sözleşmesini 13 Temmuz 1995 tarihinde yapmış ve 2001 yılına kadar formasını giydiği Galatasaray’dan yurt dışına transfer olmuştu. İlk defa 7 Aralık 1994’de U-15 takımının Azerbaycan ile oynadığı maçta ay-yıldızlı formayı giyen Emre bugüne kadar 140 kez özel ve resmi karşılaşmada görev yaptı.

Kaynak: Milliyet