BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.391,85
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Picassonun rekorunu kırdı

Müzayede gelir rekoru kırıldı. İngiliz sanatçının eserleri tahminleri altüst etti.

Abone ol
İngiliz sanatçı Damien Hirst'ün 50'den fazla eseri, ünlü müzayede salonu Sotheby's'de sanat uzmanlarının tahminlerini katlayarak 125 milyon doları aşkın bir tutara satıldı.

Hirst ölü hayvanlar serisiyle biliniyor

İspanyol ressam Pablo Picasso, 1993'teki 20 milyon dolarlık toplam müzayede geliriyle bu alandaki rekoru elinde tutuyordu.

Damien Hirst, böylece bir dünya rekoru kırmış oldu.

Ayrıca bugüne dek ilk kez tek bir sanatçının çok sayıda eseri için müzayede düzenlendi.

Sanatçıların geleneksel olarak eserlerini satışa sundukları sanat galerileri yerine, doğrudan müzayedede satış yolunu seçen Damien Hirst, Sotheby's'deki müzayedeyi "mini bir retrospektif" ve "büyük olasılıkla yaptığı en harika sergi" diye tanımladı.

BBC muhabiri David Sillito, Hirst'ün eserlerini bir müzayede salonunda kargaşa içinde satmayı tercih etmesinin alışılmadık bir hareket olduğunu, ancak sanatçının sanat galerileri işletenlerin ve aracıların züppe ve seçkinci olmalarından şikayet ettiğini aktarıyor.

İlk kez tek bir sanatçının çok sayıda eseri için müzayede düzenlendi

Damien Hirst, çeşitli ölü hayvanları kimyasal madde dolu havuzlar içine yerleştirdiği sergi dizisiyle biliniyor.

Hirst son sergisinde formaldehit dolu bir tankın içine yerleştirilmiş ve başında altından bir disk olan ölü bir ineğe yer verdi.

"Altın İnek" eseri 16 milyon 500 bin dolara alıcı buldu.

Daha önce yarı fiyatına satılacağı düşünülen ve formaldehit içinde ölü bir köpekbalığından oluşan "Krallık" adlı eseri ise 17 milyon 200 bin dolara satıldı.

"Zihnimde Sonsuza Dek Güzel" adlı müzayede, Hirst’ün toplam 223 eserinin satışı için planladığı üç müzayededen ilki. İkinci ve üçüncü müzayedelerse bugün düzenleniyor. Kaynak: BBC