BIST 9.879
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.458,83
HABER /  SAĞLIK

Çiğköfteciler isyan etti!

Savaşın bir cephesinde İbrahim Tatlıses ve büyük kuruluşlar yer alırken diğer tarafta küçük çiğköfteciler var.

Abone ol

Haziran'da Türk Gıda Kodeksi’ne alınan çiğköftede katkı maddesine rastlanıldığı takdirde 13 bin TL’ye kadar para cezası verilebilecek. Yasak kapsamında üretimde artık bulyon da kullanılamayacak.

Tebliğe göre çiğköftede sitrik asit haricindeki tüm katkı maddelerinin kullanımına yasak getirildi. Halk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğu değerlendirilen ve bir takım kanserojen maddeleri de içerisinde bulunduran katkı maddelerini çiğköfte yapımında kullananlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Denetimlerle alınan numune örnekleri laboratuarlarda incelenecek.

ÇİĞKÖFTE ÜRECİSİ İSYAN BAYRAĞI AÇTI
Geçmişte etli yapılan çiğköftedeki et kullanımı 2008’de gerçekleştirilen düzenlemeyle kaldırıldı. Merdiven altı üretimin dışında yapılan tüm üretimlerde firmalar et yerine, ceviz içi kullanıyorlar. Tebliğe öncesinde üritemde aynı zamanda ketçap ve et suyu (bulyon) da kullanılıyordu. Ancak yapılan düzenleme bu iki katkı maddesinin de kullanımına yasak getirdi. Hal böyle olunca bir kısım çiğköfte ürecisi yasaklara karşı isyan bayrağı açtı. İlgili bakanlıktan ketçap ve bulyon için tekrar izin istendi.

İBRAHİM TATILISES SERT ÇIKTI
Çiğköfte üretiminin büyükleri ve İmparator İbrahim Tatlıses kanadında durum başka. İsyan bayrağı açan çiğköfteciler için sert ifadeler kullanan İmparator, Twitter'dan konuştu. "Malzemeden çalındığını ve halkın sağlığıyla oynandığını" ifade etti. Twitter'dan "Ben önce ALLAH'tan korkarım sen işini iyi yap PARA kendiliğinden gelir zaten Bütün çiğköfteciler illaki bir gün TATLISES çiğköfteci OLACAK başka çareleri YOK ben çiğköfteyi yaparken bu yapan arkadaşların "çocuktular" Hepsine ayrı ayrı saygı duyuyorum lütfen işlerini iyi yapsınlar saygılarımla" dedi.