BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,53
ALTIN 2.382,78
HABER /  GÜNCEL

Çiftçilere 150 milyon euroluk E.koli tazminatı

AB tarım bakanlarının acil toplantısında, Avrupa Komisyonu'nun E.koli salgını nedeniyle zarar gören çiftçilere 150 milyon euro yardım vermesi önerildi.

Abone ol

Avrupa Komisyonu, E.koli salgınından etkilenen çiftçilere 220 milyon dolarlık yardım yapılması önerisinde bulundu.

Tazminat önerisi, AB üyesi ülkelerin tarım bakanlarının Lüksemburg'da yaptığı acil toplantıda gündeme getirildi.

Tarımdan sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Dacian Ciolos, tazminatın Mayıs sonu ile Temmuz sonu arasını kapsayacağını söyledi.

22 kişinin ölümüne ve 2400'ü aşkın kişinin hastalanmasına yol açan bakteri, özellikle de salata malzemesi satışlarını etkiledi.

İspanya, salgının kaynağının ülkeden gelen salatalıklar olduğu yolundaki ilk asılsız bilgiler nedeniyle, çiftçilerinin büyük zarara uğradığını belirtiyor ve tam tazminat talep ediyor.

İspanya'daki meyve ve sebze ihracatçıları derneği, haftalık zararın yaklaşık 225 milyon euro olduğunu belirtiyor.

'Avrupa çapında önlemlere gerek yok'

Sağlıktan sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi John Dalli, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada E.koli salgınının Almanya'nın kuzeyiyle sınırlı olduğunu ve Avrupa çapında kontrollere gerek olmadığını açıklamıştı.

Dalli, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada: "Salgının Hamburg şehri etrafıyla sınırlı olduğunun altını çizmek istiyorum. Avrupa düzeyinde eyleme geçmeye gerek yok, herhangi bir ürünün AB çapında yasaklanması orantısız olur" dedi.

Dalli, salgınla ilgili kanıtlanmamış bilgilerin yayımlanmasına karşı da uyarıda bulundu; bu durumun korku yarattığını ve çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

Krizin başladığı günlerde bakterinin kaynağının İspanya'dan gelen salatalıklar olduğu bildirilmiş; ancak daha sonra bu bilginin doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.

Almanya'da hastaneler zorlanıyor

E.koli salgınının merkezi olan Almanya'nın kuzeyinde, hastanelerin durumla başetmekte zorlandığı bildiriliyor.

BBC'nin Berlin'deki muhabiri Michael Steininger, hastane görevlilerinin fazla mesai yaptığını, özellikle de yoğun bakım ve diyaliz ünitelerinin eğitimli personel sıkıntısı yaşadığını aktarıyor.

E.koli tedavisi hastaların kan plazmasının değiştirilmesini gerektiriyor.

Bunun yanı sıra, böbrekleri etkilenen hastalar diyaliz makinasına ihtiyacı duyuyor.

Steininger, her iki işlemin de özel araç gereç ve eğitimli personel gerektirdiğini ifade ediyor.

Geçtiğimiz hafta ise, salgının yoğun olarak yaşandığı kuzey Almanya'daki hastanelerin kan plazması stoğu bitmiş, hastaneler kan bağışı çağrısında bulunmuştu.