BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,55
ALTIN 2.384,77
HABER /  GÜNCEL

Hopa'da olay öncesi istihbarat gelmiş

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Hopa'daki olaylarda güvenlik zafiyetinin bulunduğunu açıkladı

Abone ol
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda emniyet zafiyetinin yanında siyasi zafiyetlerin de olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, seçim çalışmaları kapsamında Rize'de yaptığı ziyaretler sonrası gazetecilere Hopa'da meydana gelen olayları değerlendirdi. Hopa'daki olaylar sonrası Artvin Emniyet Müdürü ve Jandarma Alay Komutanı'nın görevden alınmasının idari inceleme ve değerlendirmeler sonrası yapıldığını belirten Yazıcı, ''Değerlendirme sonucunda idare, hukukun öngördüğü ve yöneticiye verdiği yetkiyi kullandı, açığa alındılar. Olay vuku bulduğunda ben yaptığım açıklamada bir güvenlik zafiyeti var demiştim. Bugün de gerekli incelemelerin ardından bir işlem yapıldı. Bunların tabii yargı aşaması var. O süreçte ne olur onu bilemem. Hopa olayları çok vahim ve üzüntü vericiydi. Elbette bir takım önlemler daha önce alınmış olsaydı başka şekilde davranılmış olsaydı bu olaylar yaşanmazdı." dedi.

"İSTİHBARAT BİLGİSİ VAR"

Güvenlik kuvvetlerinin önleyici görevi olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Potansiyel olarak suç işleneceğine ilişkin kuvvetli bir duyum ve istihbarat varsa bu değerlendirilir. Suç işlendikten sonra değil, suçu işlemeyi önleyici önlemeler alınması lazım. Ben bu işin bu aşamasında bir zafiyet gördüm. O provokasyonu yapacak, eylemi ortaya koyacak kişiler bana verilen bilgiye göre 25-30 kişi civarında. Onlarla ilgili bir önleyici önlem daha önce alınabilirdi. Bu olay vuku bulmazdı.'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitinglerinde; 'Hopa'dan size selam getirdim' şeklinde söylemleri olduğunu kaydeden Yazıcı şöyle devam etti:

''Neyin selamını getiriyor sağa sola, bunu irdelemek lazım. O sorumsuzluk orada da var. Hopa olaylarında sadece emniyet zafiyeti değil, olayı değerlendirmede de önemli ölçüde siyasi zafiyet var. Biz siyasetin kaliteli yapılmasını arzu ederiz. Burada iktidar partisi değil, bütün siyasi partiler bu kategorinin içerisinde. Bu vazgeçilmez unsur olmayı hak etmek, kaliteli siyaset yapmakla mümkündür. Siyasetin çıtasını düşürürseniz, siyasi üslubu yerlere indirirseniz ve gerçekten içi dolu olmadan kendisine uzatılan her bilgi notunu gerçekmiş gibi toplumda dillendirirseniz, siz güven kaybına uğrarsınız. Ana muhalefet partisinin lideri çelişkiler içerisinde bir görüntü veriyor. Kılıçdaroğlu, Hopa ile ilgili (yağmur eken dolu biçer) diyor. Bu ne demek? Başbakanın, orada hiç hak etmediği bir şekilde otobüsünün taşlanması ile ilgili olarak bunu söyleme lüksü var mı? Bunu tolere etmek mümkün değil."