BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Çiçekten gurbetçilere uyarı

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Avrupa'da yaşayan Türkler'e 'kimliğinizi kaybetmeyin' uyarısında bulundu

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Avrupa'da yaşayan ve sayıları 4 milyona yaklaşan Türk vatandaşının birçok ülke nüfusunu geçtiğini belirterek, ''Kendi kimliğimizi ve kültürümüzü kaybetmeden entegre olmanın yolunu bulmalıyız'' dedi.

Son nüfus sayımına göre Avrupa'da 3 milyon 784 bin Türk vatandaşının yaşadığını anlatan Çiçek, ''Çabamız bunların huzur, barış ve güvenlik içinde yaşamaları. Bu konuda bize ve size düşen sorumluluklar var'' diye konuştu.

''Yurtdışında yaşayan Türkler'in, çifte vatandaşlık imkanı verilmişse hiçbir tereddüt göstermeden bundan faydalanmasını'' isteyen Çiçek, demokrasilerde seçimlerin önemli bir unsur olduğunu ve seçmenlerin isteklerinin mutlaka bir biçimdede dikkate alındığını kaydetti.

TÜRKİYE'DE OY HAKKI

Dünyada 155 farklı ülkede az ya da çok Türk yaşadığını anlatan Çiçek, ''Türkiye'nin birçok değerinde sizlerin katkısı var. Türkiye'deki seçimlerde oy kullanma talebiniz oldu. Bugüne dek bunu karşılayamamış olmak bizim ayıbımız. Bu durum biraz bizden, biraz diğer ülkelerden kaynaklandı. Ama aradan geçen süre içinde Türk demokrasisi yerine oturdu. Umuyorum ki dünyanın neresinde olursa olsun Türk vatandaşları bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve referandumlarda oy kullanabilecek. Bununla ilgili teklif geçen hafta mecliste komisyondan geçti. Mart ayı başında TBMM'den (Genel Kurul'dan) geçmiş olur umarım. Mektup, sandık, elektronik posta ve gümrük kapılarında oy kullanılabilecek'' dedi.

BELÇİKA'YA ELEŞTİRİLER

Çiçek, ''Avrupa Birliği gelip bana 'sizde davalar neden uzun sürüyor' dediğinde ben de 'neden davalarınız 12 sene sürüyor, Sabancı'nın davası (Fehriye Erdal'ın yargılanması) neden hala çözülmedi' diye sorarım. İnsan hakları diyorsunuz iyi, güzel. Ama ben yarın sorarım 'insan hayatını kaldıranı burada neden yaşatıyorsun diye'' dedi.

Bu arada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, terörle mücadelede Avrupa ülkelerinden somut reçete ve sonuçlar beklediklerini söyledi. Çiçek, terör örgütleri listesinde yer alan örgütlerin lider kadrosunun türlü Avrupa ülkelerinde barındıklarını ve bu ülkelerin söz konusu örgütlerin para ve insan topladıkları merkezler durumuna geldiklerini kaydetti.

Terörün, bu soruna göz yumanları ergeç etkisi altına alacağı uyarısında bulunan Çiçek, ''Türkiye terörden çok acılar çekti. Bazı ülkeler, terörün çirkin yüzünü görmek istemiyor ve aymaz bir tutum içinde hareket edebiliyor. Birileri, birini öldürecek, suç işleyecek sonra elini kolunu rahatça sallayıp dolaşabilecek. Bu nasıl ve neden olabiliyor?'' diye konuştu.