BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'ten CHP ve BDP'ye yemin çağrısı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek göreve başladı. Meclis'in çözüm yeri olduğunu söyleyen Çiçek'ten CHP ve BDP'ye mesaj var

Abone ol

Yemin etmeme ve boykot krizini çözmesi için aracılık yapması beklenen yeni Meclis Başkanı Cemil Çiçek ilk adımı attı.

Çiçek görevinin ilk gününde kürsüye çıkarak yemin etmeyen milletvekillerine seslendi. "Ülkemizde yaşanan hukuk karmaşalarının, demokrasi sancılarının çözümü yolu Meclis'i çalıştırmaktan geçer" diyen Çiçek, milletvekillerini bu sorunları çözmek için Anayasa'nın amir hükmü gereği yemin etmeye çağırdı.

"Halkımız bizden kriz, karşılıklı restleşme beklemiyor, aksine sorunların çözümü için uzlaşma anlayışı içinde daha çok çalışmamızı bekliyor" diyen Çiçek, "Artık hiçbir mazaretemiz yok. Bu kadar yüksek temsil oranı ve bu kadar çeşitli yapısı ile TBMM'nin çözemeyeceği sorun aşamayacığı engel yoktur. Yeterki iyi niyetli bir çalışmanın içerisinde olalım" çağrısında bulundu.

Çiçek'in konuşmasından satır başları şöyle:

SORUNUN ÇÖZÜMÜ MECLİS'İ ÇALIŞTIRMAKTAN GEÇER

Ülkemizi esaretin gölgesinden bağımsızlığa kavuşturan Meclisimiz var olan bütün sorunları milletin yararı doğrultusunda en gerçekçi çözümleri bulacak yegane kurumdur.

Meclisimiz çözüm üretme kabiliyetini koruğu sürece demokrasimizin ilerleyişi özgürlüklerin kökleşmesi ülkemizin kalkınma çabası devam edecektir.

Ülkemizde zaman zaman yaşanan hukuk karmaşalarının demokrasi sancılarının çözümü yolu Meclis'i çalıştırmaktan geçmektedir. Bunun da yolu Anayasa'nın amir hükmü gereği yemin etmemiş milletvekillerinin katılımı ile birlikte etkili bir çalışmayı yapmaktır.

İktidarı muhalefeti ile millet için en doğru çözümleri bu çatı altında beraberce bulmak ve ülkemizin yolunu açmak hepimizin görevidir.

Demokratik olduğu sürece ülkemizin her sorununu burada tartışabiliriz. Her sorunu aşmanın yolu Meclis'i daha çok çalıştırmaktan geçer.  

HALKIMIZ RESTLEŞME DEĞİL İŞ BEKLİYOR

Halkımız bizden kriz karşılıklı restleşme beklemiyor aksine sorunların çözümü için uzlaşma anlayışı içinde daha çok çalışmamızı bekliyor. Meclis Başkanı olarak bütün arkadaşlarımı milletin verdiği görevi en iyi şekilde yaparak parlamento çalışalarına katılmaya ve sorunları beraberce çözmeye davet ediyorum.

Demokratik bir ortamda yüzde 83 gibi büyük katılımla yapılan genel seçim sonrası miletin iradesi bu çatı altında hayat buldu. Yüzde 90 gibi çok yüksek bir temsil oranı oldu. Meclis büyük ölçüde yenilendi. Kadın milletvekili sayımız Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaştı.

HİÇBİR MAZARETİMİZ KALMADI

Meclisin bu yapısı kangren olan sorunları çözmek için bize verilmiş bir fırsattır. Bu durum Meclis'teki tüm arkadaşlarımıza sorumluluk yüklemektedir. Artık hiçbir mazaretemiz yoktur. Bu kadar yüksek temsil oranı ve bu kadar çeşitli yapısı ile TBMM'nin çözemeyeceği sorun aşamayacığı engel yoktur. Yeterki iyi niyetli bir çalışmanın içerisinde olalım.

Büyük oranda yenilenmiş, tazelenmiş parlamentonun en büyük hedefi yeni anayasadır. Yapıldığı dönemin izini taşıyan ülkemizin gelişme hızının toplumsal taleplerinin gerisindeki bu anayasanın değişmesi şarttır.

ANAYASA HUKUK MAYINLARIYLA DOLU

Anayasamızın içeriği üzerine bastığımızda harekete geçen hukuk mayınları ile doludur. Herşeyin yolunda gittiğini düşündüğümüz demokrasinin gelişme yaşadığı heyecanı duyduğumuz bir anda hukuk sorunları ile Anayasa krizleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Toplumsal enerjimizi boşuna harcamamıza neden olan bu durum bizleri çağdaş uygarlık yarışında geri bırakmakta. Sorunlardan sürekli şikayet edip çözüm üretmemek siyaset kurumuna güveni de zayıflatmaktadır.

MECLİS ŞİKAYET DEĞİL ÇÖZÜM YERİ

Meclisimiz şikayet ve eleştiri yeri değil çözüm yeridir. Bu nedenle Meclis'in bizden beklenen sağduyu ve uzlaşıyı göstermesi gerek. Ayrıştırılan noktaları değil buluşulan noktaları görmeye çalışarak faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum.

Yine geçmişten bu yana büyük acılar yaşatan terör sorununa karşı çözümler üretmek de bizim görevimiz. Dün Meclis Başkanı seçildikten hemen sonra Kocatepe'de bir şehidimizin cenazesine katıldım. Bugünde Hakkari ve Ankara'dan üzücü haberler geldi.

MECLİS BAŞKANLIĞI MUTLULUĞUNU YAŞAYAMADIM

Meclis Başkanlığına seçilme mutluluğuni yaşayamadan bu acıyı yaşadık. Bu acı olaylar geçmişten bu yana vatanın bütünlüğü için verilen bu şehitler bize sorunun çözümü için sorumluluğumuzu da hatırlatmaktadır.

Toplumsal sağduyu ile bu sorunu çözecek olan Meclis'imizdir. Demokratik diyalog yerini gerginliklerin alacağı bir ortam ülkemize yarar sağlamaz.

Meclis Başkanı olarak bu kürsüden barış ve demokrasiyi korumak için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum.