BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çiçek bamyanın kilosu 50 lira oldu

Konya'da sofraların vazgeçilmezi kurutulmuş bamyanın kilosu 50 liraya çıkınca, bamya gramla satılmaya başlandı.

Abone ol

Konya'da her mevsim sofraların ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezlerinden olan Bamya Çorbası kurutulmuş bamyadan yapılıyor.
Yeşilyurt Gıda Sahibi Ahmet Önal (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada Amasya bölgesinde yayın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası da adlandırılan bamyanın ortalama bir santimetre büyüklüğünde olduğunu belirtti.

Bamyanın çiçek açar açmaz toplanarak ipe dizilip güneşte kurutulduğunu ifade eden Önal, "Bir adı da çiçek bamyasıdır. Toplanması, temizlenmesi ve kurutulması epey zahmetli bir iştir. Bamya çorbası Konya sofralarının vazgeçilmezidir. Konya'nın meşhur bamya çorbasına olan yoğun ilgi nedeniyle bamya satışında da düşüş yaşamıyoruz. Kilosunu 50 liradan satıyoruz. Alım gücünü de düşünerek 100'er gram poşetler halinde satışını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Özel bamyanın ülke üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını Konya'nın tükettiğini anlatan Önal, " Konya sofralarının vazgeçilmezi bamya çorbası düğünlerin de vazgeçilmezi. Etli bamya çorbasının Konya'da yapılması zengin yemek kültürünün göstergelerinden biri. Bamya, bize göre dünyanın en lezzetli çorbasıdır" diye konuştu.