BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

CIA'in İsveç'teki gizli ajanları deşifre edildi

İsveç'te sahte kimliklerle izinsiz faaliyet yürüttükleri ortaya çıkan Amerikan istihbarat Teşkilatı ajanları İsveç İstihbarat Servisi'nin protestosu üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Abone ol

İsveç'te sahte kimliklerle izinsiz faaliyet yürüttükleri ortaya çıkan Amerikan istihbarat örgütü ajanları İsveç İstihbarat Servisi'nin protestosu üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Svenska Dagbladet gazetesinin haberine göre 2009 yılının ilk yarısında meydana gelen olay istihbarat servisinde ''çok gizli'' başlığıyla dosyalandı.

Amerikan ajanlarının izinsiz gizli faaliyeti rastlantı sonucu ortaya çıktı.

Gazetenin haberine göre İsveç istihbarat servisi elemanları, terörist olduklarından kuşkulandıkları kişileri izlerken, çevrede hiç tanımadıkları iki yabancının varlığını dikkat çekici buldular.

İstihbarat elemanları bunun üzerine terörist olduklarından kuşkulanılan kişilerin yanısıra bu iki yabancıyı da izlemeye aldı.

Kısa adı SÄPO olan İsveç İstihbarat Servisi kısa bir araştırma sonucu söz konusu kişilerin CIA ajanları olduklarını belirledi.

Amerikan ajanlarının hükümetten izin almadan, istihbarat servisine bilgi vermeden ülke sınırları içinde faaliyet göstermesine tepki gösteren İsveç, Amerikan Büyükleçiliği'ndeki CIA temsilcine sert bir uyarıda bulunarak ajanların derhal İsveç'i terk etmesini istedi.

Protesto üzerine Ameriklan ajanları İsveç'i hemen terk etti.

Kısa bir süre CIA'in İsveç'teki sorumlusu da ülkesine döndü.

Gazetenin CIA ile sürtüşme konusundaki haberini ne yalanlayan ne de doğrulayan İsveç İstihbarat Servisi Şefi Anders Danielsson, Amerikan Elçiliği'ndeki resmi görevli olarak bulunan CIA temsilcisiyle her zaman bilgi alışverişinde bulunduklarını iki teşkilat arasında işbirliği yapıldığını ancak yabancı ajanların izinsiz ve sahte kimliklerle İsveç'te faaliyet göstermesine göz yumulamayacağına dikkat çekti.

Uzmanlar da olayla Usame Bin Ladin'in Pakistan'da öldürülüşü arasında paralellikler kurdular.

Amerikalıların Pakistanlılardan habersiz olarak operasyon düzenlediğini hatırlatan uzmanlar, izinsiz faaliyetlerin iki ülke ilişkilerini zedeleyebileceği yolunda görüş bildirdiler.

Svenska Dagbladet gazetesindeki haberin daha önce wikileaks belgelerinde ortaya çıkmış olan benzer olaylardan farklı olduğu da belirtildi.