BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

CIA soruşturma başlattı

El Kaide üyelerinin sorgulamalarına ilişkin video kayıtlarını ortadan kaldırmasıyla soruşturma.

Abone ol

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), El Kaide üyelerinin sorgulamalarına ilişkin video kayıtlarını ortadan kaldırmasıyla ilgili soruşturma başlatma kararı alındı.

6 aralıkta CIA Başkanı Michael Hayden'ın, 2005'te birçok video bandının ortadan kaldırıldığını kabul etmesiyle ortaya çıkan skandalın ardından Adalet Bakanlığı 8 aralıkta bir ön soruşturma başlatmıştı.

Mukasey, bu girişimin üzerinden bir ay geçtikten sonra bu kez de, olayla ilgili soruşturma başlatılmasına karar verdiğini duyururken, soruşturmanın başına Connecticut federal savcı yardımcısı John Durham'ın getirildiğini belirtti.

Durham'ın bu olayı soruşturmak için Connecticut'tan CIA'nın merkezinin bulunduğu Virginia eyaletine nakledildiği ve soruşturmayı Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile birlikte yürüteceği belirtiliyor.

CIA'nın söz konusu video bantlarda tartışmalı sorgulama yöntemlerine başvurduğuna ilişkin kanıtlar bulunduğu sanılıyor, bu yüzden de ABD'deki birçok insan hakları örgütü Mukasey'in duyurduğu soruşturmanın başlatılmasını istiyordu.