BIST 10.159
DOLAR 32,25
EURO 35,11
ALTIN 2.470,36
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin yeni planı Meclis'i karıştıracak

Yemin krizi büyüyor. AK Parti devamsızlıktan düşürmeyi gündeme getirdi, CHP ise tartışmaları tırmandırmayı planlıyor

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- Başbakan Erdoğan yemin etmedikleri halde Meclis genel kurulana giren CHP'li vekillerin milletvekilliğinin düşebileceği imasında bulundu. "Öyle mi, peki bakalım, görüşürüz" diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise son iki toplantıdaki sessizliklerini bozup bundan sonraki genel kurul toplantılarında tartışmaları büyütecek çıkışlar yapmaya hazırlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve BDP milletvekillerinin Meclis'e yönelik boykotlarının başka sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Erdoğan,
"Burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip katılmak yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez" dedi. Erdoğan'ın açıklaması devamsızlık üzerinden milletvekilliklerinin düşürülebileceği şeklinde yorumlandı. Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın bu sözlerine hemen yanıt verdi. Kılıçdaroğlu Meclis çıkışında yöneltilen bu soruya, "Öyle mi, peki bakalım, görüşürüz" diye karşılık verdi.

DEVAMSIZLIK TARTIŞMASI


Meclis içtüzüğüne göre 5 kez devamsızlık yapan milletvekilinin vekilliği düşürülebiliyor. CHP'liler genel kurula katılsa bile yemin etmedikleri için yok sayılıyor.

TBMM İçtüzüğü'ne göre bir milletvekilinin bir ay içinde toplam beş birleşime mazeretsiz olarak katılmaması durumunda vekilliğinin düşürülmesi gündeme gelebiliyor.

İçtüzüğün ilgili maddesine göre Meclis Genel Kurulu, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine karar verebilir.

Bu gelişmelerle ilgili yeni başkan Cemil Çiçek'in takınacağı tavır da önemli olacak.

CHP SESSİZLİĞİNİ BOZACAK

Bu arada ikinci Meclis toplantısında CHP'li Kamer Genç dışında ses çıkartmayan CHP yarın yapılacak Genel Kurul toplantısı için hazırlık yapıyor.

Mevcut sessizlik halinden rahatsızlık duyan CHP'nin hukukçuları Meclis Başkanlığı seçimi sonrasında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Hukukçular içtüzük üzerinde çalışarak yemin etmeden Meclis çalışmalarına nasıl katılabileceklerinin yolunu aradı.

Yemin etmemelerine karşın Meclis Genel Kurulu'nun yarınki toplantısına da katılacak olan CHP'lilerin yaptıkları itiraz ve açıklamalarla tartışmalara neden olması bekleniyor.

KAMER GENÇ'E MÜDAHALE EDİLDİ

Yarın yapılacak Meclis Genel Kurulu yeni başkan Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak. Başkanlık seçimi sırasında CHP'li Kamer Genç'in çıkışına AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Söz hakları yok" diye müdahale etmişti. Yarın yapılacak toplantıda Çiçek'in tavrı merak konusu.