BIST 9.997
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

CHP'nin Kobani tezkeresi bu kadarı beklenmiyordu

Sabah yazarı Mahmut Övür, CHP'nin kriz anlarında olmadık çıkışlarla milyonları umutsuzluğa sürüklediğini yazdı.

Abone ol

CHP'nin sadece Kobani'yi kapsayan ve IŞİD'i oradan temizlemeyi öngören yeni tezkere önerisi konuşulmaya devam ediyor.

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Kılıçdaroğlu'nun önceki gün ortaya attığı tezkereyi bugün köşesinde kaleme aldı.

Kobani krizi sonrası gözlerin çevrildiği ana muhalafetten gelen Kobani üzerinden CHP'nin dış politasını masaya yatırdı.

CHP'nin zor zamanlarda alternatif üretemediğine işaret eden yazara göre önerdikleri Kobani tezkeresi bu durumun en çarpıcı örneği. İşte o yazıdan bir bölüm:

Her ilçe için ayrı ayrı tezkere mi çıkacağız

Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yeni tezkere önerisine ilişkin, dün Malatya'da şunları söylemişti:

"Son derece komik bir teklifte bulundu. Yeni bir tezkere, sadece Kobani... Peki IŞİD yarın Haseki'ye saldırdığında ya da Halep'e saldırdığında her bir il için, her bir şehir için, her bir ilçe için ayrı ayrı tezkere mi çıkaracağız? Bir hafta önce yaptığı büyük hatayı şimdi fark ediyor ve çark etmeye çalışıyor, her zaman olduğu gibi."

KÖYLÜ KURNAZLIĞI

"AK Parti ile Kürt siyaseti arasında Kobani sorunu yaşanıyor ya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu fırsatı kaçırır mı? Hemen devreye girip şu akıl almaz öneriyi getiriyor: "Gelin askerimizin kara harekâtını, Kobani'nin kurtarılması ve IŞİD'in buradan püskürtülmesi hedefi ile kısıtlayalım, böyle bir tezkereyi Meclis'ten hemen yeniden çıkaralım."
Doğrusu CHP'de bir dış politika sendromu yaşandığı, bir genel başkan yardımcısının bile olmadığı biliniyordu ama bu kadarı beklenmiyordu. Bir başka ülkenin sınırlarını aşıp operasyon yapacaksın onlar da sana "hoş geldin" diyecek.

UCUZ SİYASET BİLE DEĞİL

Bunu zaten küresel güçler de istiyor. Türkiye, Suriye'ye girerek hem IŞİD ve El-Nusra üzerinden Sünni kesimle kapışacak, hem de Esad'la... O Türkiye'yi bir düşünün.
CHP, çok sevdiği Baasçı rejimle anlaşma yapsa da bu önerinin uluslararası meşruiyeti de yok. Bu yüzden kimse de ciddiye almadı. Kim akıl verdi bilmiyorum ama şu da tam bir köylü kurnazlığı örneği
"Böylece, halkımızın akrabalarını IŞİD gibi bir terör örgütünün öldürmesine izin vermeyelim, onların koruma ve evlerine salimen geri dönmeleri görevini bizzat biz üstlenelim."
Anlaşılan CHP, bu çıkışıyla güya kendisine oy vermeyen ve "akıl tutulması" yaşayan Kürtleri kazanmış olacak. Bu ucuz siyaset bile değil."

KILIÇDAROĞLU NE TEKLİF ETMİŞTİ?

"Gelin askerimizin kara harekatını Kobani'nin kurtarılması ve IŞİD'in buradan püskürtülmesi hedefiyle kısıtlayalım. Tezkereden ülkemize yabancı asker konuşlandırma maddesini kesinlikle çıkaralım. Onun yerine 'hava harekatları için işbirliği sağlayabileceğimiz' ifadesini koyalım. Bu çerçevede biz de CHP olarak ülkemizin bekası için her türlü desteği verelim."