BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.422,48
HABER /  GÜNCEL

CHP'li vekillere yine tahliye çıkmadı!

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Balbay'ın yer aldığı duruşma bugün...

Abone ol

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay'ın kaderini belirleyecek duruşmadan dün de sonuç çıkmadı. Bugüne ertelenen davada söz alan Balbay, 
'Ergenekon' davalarında sanıklardan birinin verdiği farklı bir ifade davanın seyrini etkileyebildiğini, hatta değiştirdiğini öne sürerek, ''Bunun nedeni davanın kapsamı büyük ama gerçek anlamda içerikten yoksun olmasıdır'' dedi.

CHP yönetimi, Silivri'ye adeta çıkarma yaptı! Can Ataklı, yemin mutabakatının altında Baybal ve Haberal'a özgürlük pazarlığı yattığını ileri süren Can Ataklı'nın CHP "yaladı mı, yalamadı mı" başlıklı yazı günün en çok konuşulan yazısı oldu!


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu sanık Mehmet Koral'ın çapraz sorgusunda üye hakim Sami Haşıloğlu, Koral'a askerliğini nerede yaptığını sordu. Koral'ın Ankara'da yaptığını söylemesi üzerine Haşıloğlu, ''Ona aynen şeyde yaptığımı, Mardin'de PKK'lıya

YEMİN KRİZİNİ BİTİREN MUTABAKAT METNİNDE NELER VAR?

- Sorunların çözüm yeri Meclis'tir.

- Tüm yasalar özgürlükleri genişletici şekilde yorumlanmalı.

- Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

- Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.

yaptığımı yapacağım...  RPG-7'yi basacağım tetiğine, aynen onu yapacağım'' şeklindeki telefon dinleme kaydını sordu.

Bunların şakalaşma olduğunu öne süren Koral ''Burada bayanlar var. Bunları neden okuyorsunuz? Bunlar özel hayatla ilgili. (Telefonda) istediğime küfür eder, istediğimi eleştiririm'' yanıtını verdi.

Üye Hakim Haşıloğlu, ''Bayanların yanında nasıl konuşulacağını biliyoruz. Buradaki her şeyi okumadım, okuyayım mı? Askerliğinizi Ankara'da yaptığınızı söylüyorsunuz. Ama, 'Mardin'de yaptıklarımı yapacağım' diyorsunuz. Açıklar mısınız?'' sorusuna da Koral, ''O konuşmaların hepsi bir şakadan ibarettir. İddianamedeki suçlamaları araştırmıyorsunuz. 32 aydır niye yatıyorum? Cezaevinde rahatsızlandım, kan kustum'' diye konuştu.

MUSTAFA BALBAY

Tutuklu sanık Mustafa Balbay da, duruşmada kendisine söz verilmemesi üzerine söyleyeceklerini yazılı olarak hazırlayarak, avukatı aracığıyla basın mensuplarına dağıttı.

Söz konusu yazıda Balbay, ikinci ''Ergenekon'' davasının 2 yıllık geçmişini anlatarak, şunları ifade etti:

''1 milyon sayfayı çoktan geçtiğini tatmin ettiğim 'delil klasörlerinde' Susurluk soruşturmasından, Ecevit'in sağlık raporlarına, AKP'yi kapatma davası dosyasından Kamu Güvenliği Müsteşarı'ndan kuruluş çalışmalarına kadar pek çok şey var. Bunların büyük bölümü delil değil, dosyadır. Yani bu davaya deliller değil, dosyalar eklenmektedir. 'Ergenekon' davalarında sanıklardan birinin verdiği farklı bir ifade davanın seyrini etkileyebilmekte, hatta değiştirmektedir. Bunu nedeni davanın kapsamı büyük ama gerçek anlamda içerikten yoksun olmasıdır. Hukuksal zeminin olmamasıdır.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

İddianamelerde sanıklara yönelik suçlamaların başında 'kaos ortamı yaratmak' geliyor. Oysa son aylarda yargı kararlarının kaos ortamı yarattığını görüyoruz. Yargı kararları hukukun varlığını hissettirmek, düzeni sağlamak için vardır. Üçüncü yargılama yılına girerken bu yönde bir muhasebe yapmanızı dilerim. Geçmişte birkaç kez Anayasa'nın 9. maddesine gönderme yaparak yargı kararlarının Türk halkı adına verildiğini, bir bakıma milli iradeyi temsil ettiğini yazdım. Bugün CHP İzmir Milletvekili olarak yine aynı düşüncedeyim. Yargının bu dava bağlamında heyetinizin böyle bir sorumluluk ve halk iradesine bağlılık duygusuyla karar vermesini dilerim.''

Bu arada duruşmaya verilen arada bazı CHP'li milletvekilleri tutuklu sanık Mustafa Balbay ile kısa süre görüştü.

CAN ATAKLI NELER YAZDI?

Dün günün en tartışmalı yazısı ise Can Ataklı'nın kaleminden çıktı! Ataklı, Meclis'teki yemin krizini bitiren mutabakatta AK Parti'nin CHP'ye, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın serbest bırakılacağı sözünün yer aldığını yazdı.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ

Ancak tartışmanın iz bırakan sözü ise Başbakan Erdoğan'ın "Tükürdüklerini yalayacaklar, göreceksiniz Meclis’e gelecekler" sözü oldu. İşte Can Ataklı bu noktaya dikkat çektiği yazısında, bugünün CHP yönetimi için çok kritik olduğunun altını çiziyor. Tahliye yönünde karar çıkmazsa CHP yönetimini zor günler bekliyor.

KAMUOYUNA ANLATAMAZLAR

CHP'nin mutabakat sonrası Meclis'e girip yemin etmesi kamuoyunda "tükürdüğünü yaladı" gibi algılandığına işaret eden Ataklı, CHP kurmaylarının bugünlerde karşı karşıya kaldığı riski yazdı:

"Ya Erdoğan verdiği sözü tutmazsa ve mahkeme iki tutuklu milletvekilini serbest bırakmazsa ne olacak? İşte CHP’nin en büyük sıkıntısı bu. Çünkü bu durumda CHP yönetimi “yemin boykotunu” da “mutabakatı” da anlatamayacak ve gerçek anlamda “tükürdüğünü yalamış” olduğunu kanıtlayacaktır. Eğer iki milletvekilinin tutukluluk hali sürerse CHP tüm inandırıcılığını ve güvenirliliği de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır."