BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.501,51
HABER /  GÜNCEL

Londra'da isyan yangınları güneye sıçradı

Yağma ve kundaklama olayları kentin kuzeyinden güneyine ve güneydoğusuna sıçradı. Lewisham, Peckham ve Croydon semtlerinde araçlar ve dükkanlar ateşe verildi. Başbakan Cameron tatilini yarıda kesti, İngiltere'ye dönüyor.

Abone ol

Londra'da haftasonu yaşanan şiddet olayları üçüncü gününde kentin diğer kesimlerine yayıldı.

Kentin güneydoğusundaki Lewisham semtinde otomobiller ateşe verilirken, yakındaki Peckham mahallesinde de bir dükkan ve otobüs kundaklandı.

Kentin güneyindeki Croydon'da ise, büyük bir mobilya mağazası ateşe verildi.

Londra'nın doğusundaki Hackney'de de, polisle bir grup genç arasında çatışmalar çıktı.

Hackney'deki çatışmaların bir polisin bir kişiyi durdurup üzerini aramasından sonra başladığı bildirildi. Üzeri aranan kişide herhangi bir şüpheli nesnenin bulunmadığı bildirildi.

Şiddet, Londra dışına da taştı. Birmingham kent merkezinde bir grubun gencin dükkan vitrinlerine saldırdığı haberleri gelince bölgeye polis sevkedildi.

Grubun McDonalds'ın da aralarında bulunduğu bazı dükkanları hedef aldığı bildirildi.

Londra Emniyet Müdür Vekili Tim Goodwin ailelelere çocuklarına sahip olmaları çağrısında bulundu.

Kentte son 48 saattir yaşanan şiddet olayları nedeniyle 215 kişinin gözaltına alındığı, şu ana kadar da 25 kişini tutuklandığı açıklandı.

Olayların tırmanması üzerine Başbakan David Cameron'un İtalya'daki tatilini yarıda kestiği ve İngiltere'ye dönmek üzere olduğu bildirildi.

Şiddet olaylarının kontrol altına alınamaması üzerine tatilini yarıda kesen İçişleri Bakanı Theresa May de, ayaklanmayı suç olarak niteledi ve sorumlularının ''yaptıklarının bedelini ödeyeceklerini'' söyledi.

Olaylar cumartesi gecesi başlamıştı. Yaklaşık 300 kişilik bir grup, Perşembe günü dört çocuk babası Mark Duggen'ın öldürülmesini protesto için Tottenham semtinde karakol önünde eylem yaptı.

Daha önceden suça karıştığı öne sürülen Duggen, polis operasyonu sırasında öldürüldü. Ancak nasıl öldürüldüğü konusunda soru işaretleri var. yetkililer, bu kişinin polise ateş açtığını ve bir memurun yaralandığını söylüyor. Ancak ailesi bunu reddediyor.

Görgü tanıklarına göre, karakol önündeki gösteri 16 yaşındaki bir kızçoğunun darp edilmesinden sonra kontrolden çıktı. Protestocular, polise molotof kokteyl attılar. Bir anda alevler içinde kalan bölge hala kordon altında.

Bölgede bu gece Duggan'ı anma etkinliği düzenleneceği belirtiliyor.

İşsizlik ve yoksulluk

Tottenham Londra'nın en yoksul bölgelerinden biri. Suç oranları ve işsizlik çok yüksek.

Burada açılan her iş için ortalama 54 kişinin başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Burası aynı zamanda, hükümetin bütçe açığını kapamak için yürürlüğe koyduğu kemer sıkma programından en fazla etkilenen bölgelerden biri.

Bazı uzmanlar olayları ekonomik belirsizlikten kaynaklanan gerginliğin bir yansıması olarak değerlendiriyor.

Türkiye'den göçmenlerin de yoğun olarak yaşadığı bölgedeki gençler polisin kendilerine önyargılı davrandığını ve sürekli tacize uğradıklarını öne sürüyor.

Londra gelecek yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapacak.

Olayların kentin imajına darbe vuracağı belirtiliyor ancak Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, hiçbir sorun yaşanmayacağını, Londra'nın dünyanın en güvenli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Johnson'un da tatilibni yarıda kestiği ve salı günü öğle saatlerinde Londra'da olacağı bildirildi.