BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  GÜNCEL

CHP'li Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy serbest bırakıldı zimmet soruşturması

"Zimmet ve irtikap" iddialarıyla gözaltına alınan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, serbest bırakıldı.

Abone ol

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un da aralarında bulunduğu kişilere yönelik "zimmet ve irtikap" iddialarıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 27 zanlıdan 23'ü adliyeye sevk edildi.

Menemen Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile bir belediye başkanı yardımcısının da aralarında bulunduğu 27 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. 

Zanlılardan 4'ü ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Diğer 23 şüpheli, sağlık kontrolünün ardından geniş güvenlik önlemleri altında Menemen Adliyesine getirildi.

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.

Aksoy: Yaptığım her şey hukuka uygun

Hakkında 'zimmet', 'görevi kötüye kullanma', 'resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık' suçları bulunan Serdar Aksoy'un, suçlamaları reddettiği ve “Yaptığım her şey hukuka uygundur” dediği öğrenildi.

Aksoy'un avukatı Bilge Özer, yerel gazete Sonkale'ye yaptığı açıklamada "Hukuksal olarak baktığınızda dosyada başkanı üzecek bir şey yok. Zaten yasayı açıp baktığınızda bir belediye başkanının görevleri belli. Başkan göreve gelir gelmez, çok doğru, çok akıllıca bir iş yapmış. Kendi iç denetimini yaptırmak için düğmeye basmış. Çağırmış uzmanları, belediyedeki tüm taşınmazların, araçların, hurdaların envanterini çıkarttırmış. Kapatılan belediyelerden gelen araçların durumunu tutanak altına aldırmış. 18 aracın kayıp olduğunu belgelemiş, işlem yaptırmış. Elimizde raporlar mevcut. Hurda konusuyla ilgili de gereğini yapmış. Yol geçen hanı gibi, her gelenin hurdalarını attığı yere ilişkin 'bir an önce inceleyip raporu hazırlayın' talimatını vermiş. Başkan yardımcılarına 'sonuna kadar gidin, sorumluları bulun' demiş. Bir belediye başkanı daha ne yapsın. Belediye başkanı gidip hurdalıkta nöbet mi tutsun. Belediye başkanının görevi bu değil ki. Dolayısıyla ben bugün mahkemeden Başkan Aksoy'u üzecek bir sonuç beklemiyorum" diye konuştu.

“Sahte belgeyi hazırlayan kişi de belli'' 

Avukat Özer, hurdalar konusunda ortaya atılan "sahte evrak" iddialarına da açıklık getirdi. Aksoy'un imzası taklit edilerek sahte belge hazırlandığını, bunun kriminal laboratuarlarında hazırlanan raporlarla da sabit olduğunu söyledi. Özer, "Bu sahte belgeyi hazırlayan kişi de belli. Belediye çalışanı değil. İsmi G.Y.." dedi.

İstanbul'da 1+1 daire

Aksoy'un oğluna aldığı 1+1 daireye yönelik suçlamayı da değerlendiren Avukat Özer, "Serdar Aksoy'un eşinin de babası Veli beyin de gelirleri var. Aksoy'un oğluna alınan daireye eşi ve Veli Bey daha çok destek vermiş. Zaten Serdar Aksoy'un kendisi de inşaatçı. Yani alınan altı üstü İstanbul'da 1+1 bir daire. 200 bin TL'den fazla değil. Bu insanlar, bu daireyi alabilecek ekonomik güçte. Buradan yolsuzluk iddiası çıkarmak doğru değil" diye konuştu. ALGI OPERASYONU MU YAPILIYOR! Bazı basın organlarında çıkan "161 ton hurda çaldılar" şeklindeki haberlere de dikkat çeken Avukat Özer, "Böyle diyorlar ama MKE'nin dönemlere göre belirlediği göre hurda fiyatı belli, tonu 500 lira. Yani bahsettikleri kadar ton hurdanın ederi 80 bin 200 TL... Ki ortada böyle bir çalınmış hurda yok. Serdar Aksoy bu hurdaların parasını tahsil etmiş, 190 bin TL belediyenin kasasına girmiş. Bir belediye başkanı bu kadar basit bir olay için, bu kadar kolay kirletilmemeli" ifadelerini kullandı.

Serbest bırakıldı

Mahkemede ifadesi alınan Başkan Aksoy serbest bırakıldı.

Ne olmuştu?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy hakkında partisine gelen şikayetler üzerine soruşturma başlatılmış, İzmir'e gönderilen 3 milletvekili, Aksoy hakkında rapor hazırlamıştı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, 16 Kasım'da Aksoy'u oy birliğiyle "kesin ihraç" istemiyle "tedbirli" olarak Yüksek Disiplin Kuruluna sevk etmişti. Aksoy ise 18 Kasım'da partisinden istifa ettiğini, görevine devam edeceğini duyurmuştu.

Menemen Cumhuriyet Başsavcılığınca, "zimmet, irtikap, görevi kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik" iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un da aralarında bulunduğu 27 zanlı, 20 Kasım'da gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında İYİ Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı O.Y. ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi T.F.Ç'nin de bulunduğu, bu kişilerin hurda satışı işiyle bağlantılı olduklarının iddia edildiği öğrenilmişti.

Hakkında 'zimmet', 'görevi kötüye kullanma', 'resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık' suçları bulunan Serdar Aksoy'un, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde kullanılmak üzere 45 aylığına 37 milyon bedelle 22 çöp kamyonu kiraladığı belirtilirken, uzmanlar ise 22 çöp kamyonunun satın alındığı takdirde yaklaşık 6 milyon TL maliyete sahip olacağını söyledi. Ayrıca söz konusu ihalenin, çöp kamyonları teslim alındıktan 8 gün sonra ve hukuka aykırı yapıldığı iddia edildi. Aksoy'un, belediyeye ait 161 ton hurdayı da kişisel borcunun ödenmesi karşılığında hurda firmasına bedelsiz verdiği ileri sürüldü. Serdar Aksoy'un, belediye iştiraki Meta-Su A.Ş.'de şirket müdürü olduğu ve 'huzur hakkı' adı altında aylık 10 bin TL aldığı da iddialar arasında yer almıştı.