BIST 10.015
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.433,63
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den üreticilere destek kredisi

Sakine Öz, uzun süredir üreticilerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından kullandığı destek kredilerinde borç yapılandırması, hibe ve taksitlerin ertelenmesi yoluna gidilmesi için uğraşıyordu.

Abone ol

Geçtiğimiz aylarda, Manisalı üreticilerle birlikte bir dosya hazırlayan ve çözüm önerilerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile makamında görüşen CHP Milletvekili Sakine Öz’ün bu çabası karşısında Bakanlık ilk olumlu adımı attı. Borçlarda taksitlendirme ve erteleme uygulaması için ilk adım atılırken, hibeler ve icra takiplerinin durdurulması yönünde adım atılmadı.

CHP Milletvkeili Sakine Öz, Bakanlığın attığı adımın eksik fakat olumlu bir başlangıç olduğunu belirterek kalıcı çözümü şöyle özetledi:

“Hayvancılık destek kredisi olarak da kullanılan kırsal alanda sosyal destek projeleri ile gelir getirici projelerde ödeme güçlüğü çeken üreticilerimiz için çözüm önerimizi önceki Bakan Sayın Fatma Şahin’e üreticilerimizi de yanımıza alarak bir toplantıda iletmiştim.

Üreticimiz, hayvansal destekleme projelerinde uygulanan borç yapılandırmasının sosyal yardımlaşma projelerinde de uygulanmasını, hibe uygulanan il ve üretici sayısının artmasını, başlatılan icra takiplerinin durdurularak borç ertelemesi ve taksitlendirmenin başlatılmasını talep etmişti.

Sayın Fatma Şahin’le olumlu bir görüşmede bulunmuştuk, soruna ilgi göstermişti, ancak somut sonuca ulaşmak için uzun süredir bekliyorduk.

“Çıkan karar eksik ama olumlu bir adım”

Alınan karara göre; destekleme projesinde borcunun vadesi gelmiş üreticimiz, bizim de talep ettiğimiz gibi, 5 Mayıs’a kadar Ssoyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurduğu takdirde, evrakları incelenecek ve borcunu 5 eşit taksitle, Ekim 2014’ten itibaren ödeyebilecektir. Ayrıca, borcunun vadesi henüz gelmemiş üreticimizin ödemeleri de 1 yıl süreyle ertelenmiştir.

“Somut Çözümü Önerdik, Eksik Bıraktılar”

Alınan bu kararda hibe ve icra takiplerinin durdurulması önerimiz kabul görmemiş, kısacası üreticimizin sorununa kalıcı bir çözüm getirilmemiştir. Oysa hükümet, somut adım atmalı ve üreticimizin borçlarında belli düzeyde hibe ve icra takibi durdurmasına gidebilmeliydi.

“AKP Milletvekilleri Ne İş Yapar”

Sorunu bize olduğu kadar Manisa’nın AKP’li milletvekillerine de aktaran üreticilerimiz, onlardan açık bir destek alamamaktan yakınmaktaydı. Mecliste üreticilerimizi saatlerce bekleten ve talepleri için girişimde bulunmayan kimi AKP Milletvekilleri, şimdi bakıyorum da, etrafta dolanıp işin ortasındaymış ve sahibiymiş gibi gözükmeye çalışıyor.

“Dostlar, Muzaffer Yurttaş’ı Alışverişte Görsün”

Sakine Öz, AKP Milletvekili Muzaffer Yurttaş’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasına ise şu yanıtı verdi:

“Sorun çözüm beklerken üreticimizi oyalayanlar, canla başla bu sorunu çözmeye girişmeyenler, şimdi basın açıklamasıyla üreticiye sözüm ona “müjde veriyor”. Kimse kimseyi kandırmaya kalmasın, üreticimiz bu sorun için kimin mücadele verdiğinin, Cumhuriyet Halk Partili milletvekillerinin çalışmasının farkındadır. AKP Manisa Milletvekili Sayın Muzaffer Yurttaş, sorun ortadayken neredeydi; şimdi ben konuyla ilgilenip gündeme getirdikten sonra, Bakanlık çalışmasını bitirdikten sonra ne oldu da ortaya çıkıp basın açıklaması yapabiliyor?

Üreticiyi Meclis odalarında saatlerce bekleten, sorunu “bugün git yarın gel” diyerek geçiştiren kimi AKP Milletvekilleri, üreticinin hibe sorunu ve icra takiplerini çözmek için hala neden bekliyor? Biz, Bakanlığın ilk adımı atmalarını sağladık, AKP’li milletvekilleri de otursun hibe ve icralar için bizimle birlikte mücadele versin.”