BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,84
ALTIN 2.411,52
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Rusça derken göz çıkardı!

İngiliz ve Arapça sitelerin ardından Rusya'ya da seslenmek isteyen CHP büyük bir gaf yaptı.

Abone ol

Ana muhalefet partisi CHP'nin Türkiye dışında kendilerini daha iyi tanıtmak için başlattıkları atılım çerçevesinde İngilizce ve Arapça'dan sonra Rusça dilinde hazırlanan internet sitesi hizmete girdi. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla Rus halkına hitaben yayınlanan mesajda samimiyetin dozu kaçırılınca büyük gafa imza atıldı.

Kılıçdaroğlu'nun Rusça mesajı "Privyet" kelimesi ile başladı. Bu kelime ile CHP Rus halkına hitaben "merhaba" demek istiyor. Ancak Rusça'da bu hitap kelimesi sadece senli benli konuşmalarda kullanıyor ve "Naber" anlamına geliyor. TurkRus haber sitesi, Türkologlara danışarak bu kelimenin çevirisinin "Selam" ve "Naber" anlamına gelebileceğini yazdı. Siteye konuşan Türkologlar, "Rusya'da bu durumlarda, saygılı bir selam ifadesi olarak 'Zdrastvuyte' demek gerekir. Hele böylesi bir resmi sitede 'Privyet' diye hitap edilmesi büyük bir yanlış ve komik olmuş. Ayrıca bu hitabın altında yer alan bir paragraflık mesaj da Türkçe'den birebir, 'teknik çeviri' gibi yapılmış, cümlelerin Rusça ruhu yok. Özenli bir çeviri yapılmadığı anlaşılıyor ve bu nedenle verilmek istenen mesajın etkisi, gücü zayıflıyor" yorumunu yaptı.

TurkRus'un haberi sonrasında CHP'nin resmi sitesinden "Privyet" kelimesi kaldırıldı. Kılıçdaroğlu Rusça mesajı şöyle:

"Dünyanın imparatorluklar kurmuş ve büyük devrimler gerçekleştirmiş iki büyük halkı olarak, birbirimizi anlamak ve birbirimizi daha iyi tanımak için ortak bir platformun gerektiğine inanıyoruz. Dil, toplulukların paylaşabileceği temel bir enstrümandır. İnsanların, toplumların ve halkların birbirlerinin tanımaları için dilsel diyaloğun kurulması ve bunun için kanallar açılması büyük önem taşımaktadır. İşte CHP, Asya, Avrupa ve Kafkasya bölgesinde milyonlarca insanın kullandığı bir dille hem kendi anlatmak hem de Rusça konuşan devlet ve toplulukların ülkemize ve partimize ilişkin değerlendirmelerini almak için internet sitemizde Rusça yayına başladık. Devletlerimizin ve toplumlarımızın birbirlerinin daha iyi tanıyacaklarına inandığımız bu etkinlikle örnek bir çalışmaya daha imza atıyoruz. Hayırlı olsun."

Siteden 'Naber" anlamına gelen "Privyet" kelimesi çıkarıldı. CHP'nin internet sorumlusu Bora Buyruk bu durumu şöyle açıkladı:

"Metinler tercümanlara gönderildi. Rusça tercümana gönderilen metinde 'merhaba' ifadesi yoktu. Ancak metin siteye yerleştirilirken 'merhaba' sonradan tercümanın bilgisi dışında ilave edildi. Rus basınında bu haberin yer almasından sonra hemen konuyu araştırdık. Kimileri bu kelimenin 'selam' anlamına gelebileceğini söyledi. Ancak biz metnin bütünlüğünü bozmadğı için bu kelimenin çıkartılmasına karar verdik ve çıkarttık."