BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Cemil Çiçek'e Engin Alan mektubu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Engin Alan'ın serbest kalması için mektup yazdı.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yazdığı mektupta, MHP'nin tutuklu milletvekili Engin Alan'ın özgürlüğüne kavuşması ve görevine başlaması için gereken başvuruların yapılmasını talep etti.

Oran mektupta, Anayasaya göre yasama yetkisinin Türk Milleti adına TBMM'de olduğuna ve Meclis'in genel oyla seçilen 550 milletvekilinden oluştuğuna işaret etti.

12 Haziran 2011 tarihinde Türkiye genelinde milletvekili seçimlerinin yapıldığına, İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın da seçimlere usulüne uygun olarak katılarak milletvekili seçildiğine, buna karşın yemin ederek görevine başlayamadığına dikkati çeken Oran, "Milli iradenin temsilcisinin TBMM’de halkımıza hizmet etmesi engellenmiştir. Kendisinin haksız, hukuka aykırı tutukluluğu bugüne kadar devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu tutuklama kararının Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi kapsamında yetkili olan mahkemeler tarafından alındığını, bu mahkemeler adil yargılanma ilkesini ihlal ettikleri, adaletsiz karar ve uygulamalara imza attıkları gerekçesiyle kaldırıldığını ifade eden Oran, bu mahkemelerin "kumpas" ve "katakulli" yapmakla suçlandığını vurguladı.

Benzeri durumda olan diğer milletvekillerinin de Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlarla hak ihlaline uğradığının kesinleştiğini ve tahliye edildiklerini hatırlatan Oran, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Engin Alan bu emsal kararlar ışığında tam 3 kez Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş olsa da bugüne kadar hakkında alınmış bir karar bulunmamaktadır. Bu kapsamda, TBMM Başkanı sıfatıyla bu haksız ve adaletsiz durumun ortadan kaldırılması, Anayasa Mahkemesi’nin yapılan itirazlara bir an önce cevap vererek, İstanbul Milletvekili olan Engin Alan’ın özgürlüğüne kavuşması ve görevine başlaması için gereken başvuruların yapılması hususunu bilgilerinize sunarım."