BIST 10.055
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.433,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHPdeki değişim koalisyon getirebilir

Haftasonunda yapılan CHP kurultayı, yabancı analistlerin de dikkatini çekti. İşte analistlerin Kılıçdaroğlu yorumu;

Abone ol

Yabancı analistler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin genel başkanı seçilmesinin, Türkiye’de yeni bir koalisyon hükümeti olasılığını gündeme getirdiğini ancak siyasetçinin yapacağı değişikliklere yönelik konuşmak için erken olduğunu söylüyor.

Haftasonunda yapılan CHP kurultayının, pekçok CHP seçmeninin uzun zamandır beklediği heyecanı yarattığını söyleyen analistler, Sosyal Sigortalar Kurumu başkanlığı da yapan Kılıçdaroğlu'nun fakirlik ve işsizlik gibi sorunlara odaklanmak istediklerine dikkat çekti.

Credit Agricole Group'un gelişmekte olan ülkeler analistlerinden Simon Quijano-Evans,"Kılıçdaroğlu'nun başarılı olup olmayacağını söylemek için erken olsa da ilk anket sonuçları, yeni liderin eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan daha fazla oy alacağını gösterdi" dedi.

AK PARTİ İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT

Analistler aynı zamanda, geçen haftasonu yapılan CHP kurultayını büyük bir gelişme olarak tanımlayıp, Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa getirilmesinin laik çevrede büyük bir heyecanla karşılandığına dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'nun Türk toplumunun daha fazla demokratikleştirmesini beklendiğini belirtilirken, askeri reformların gerçekleşmesini hızlandırıp Avrupa Birliği'ne adaylık sürecini hızlandırması beklendiği ifade edildi.

Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan piyasalar analisti Timothy Ash, "Kılıçdaroğlu'nun seçilmesinin iktidardaki Ak Parti için ciddi bir tehdit olabilir. Anket sonuçları, Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle birlikte CHP’ye verilen desteğin yüzde 25 ile 30 oranında değişen bir orana taşıdığını gösterdi. Anketlerden, CHP'nin oy oranının yüzde 30'a yükselmesi, Türkiye'nin yeniden bir koaslisyon hükümetine doğru yol aldığının işareti olarak kabul edilebilir" dedi.