BIST 9.977
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partiden CHPye kurultay sitemi

Bakanlar Kurulu sona erdi. Yaklaşık 6.5 saat süren toplantı sonrası açıklama Bakan Çiçek'ten geldi.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti'nin, CHP'nin 33'üncü Olağan Kurultay'ına davet edilmediğini, bunu da yadırgadığını belirterek, "Ama hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hem CHP'ye hem ülkemize hayırlar getirir, bunu temenni ederiz" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Zonguldak'taki maden kazasıyla ilgili ek önlem ve tedbirlerden söz edilmişti. Madenlerin güvenliğinin artırılması için çalışma var mı?' sorusu üzerine Çiçek, bu konu üzerinde ilgili bakanlığın çalıştığını söyledi.
Maalesef arzu edilmeyen sonuçların olduğunu belirten Çiçek, "Ama dünyanın başka bölgelerinde de bu sektör belli risklere açıktır. Ne tedbir alırsanız alın, bunlar olabildiğince bu sayıyı asgariye düşürüyor. Ama tüm dünyada da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Bize düşen, ne imkan varsa teknik, teknolojik ve maddi olarak bunların gereğini eksiksiz yerine getirmektir. Denetimleri belki biraz daha artırmak gerekecektir. Bu yönüyle ilgili çalışmayı hem Çalışma Bakanlığı alıyor... Yarın Mecliste etraflı bir bilgilendirme yapılmış olacaktır" dedi.

CHP KURULTAYINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

Bakan Çiçek, "CHP'deki genel kurultay gündeme geldi mi? Burada kullanılan dili nasıl değerlendirirsiniz? Sayın Başbakan'ın ziyaret etmesi gündemde mi?" sorularına ise şu yanıtı verdi: "Evvela bu kongrenin CHP'ye ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Partiler arası ilişkilerimiz zaman zaman gerginleşir, zaman zaman sertleşir ama iki tane önemli geleneği uzunca bir zamandan beri partiler olarak yerine getiriyorduk. Bu konuda bir eksiklik olmuyordu. Bunlardan bir tanesi, bayramlarda bütün partiler birbirlerini ziyaret ediyorlar. Hiç olmazsa bu vesileyle daha olumlu, daha pozitif bir görüntü kamuoyuna verilmiş oluyordu. Bu önemli. İkincisi; parti kongrelerine de kongreye hangi parti yapıyorsa diğer partileri davet ediyorlar. Bildiğim kadarıyla AK Parti, bu kongreye davet edilmemiştir. Doğrusu bunu da yadırgadığımı da burada ifade etmek istiyorum. Ama hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hem CHP'ye hem ülkemize hayırlar getirir, bunu temenni ederiz" dedi.

"VERİLEMEYECEK HESABIMIZ YOK"

"CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, GAP'ta kullanılmak üzere işsizlik fonundan Başbakan'ın emrine tahsis edilen 2.8 milyar liranın nerede kullanıldığını sordu. Bununla ilgili bir şey söyleyecek misiniz?" sorusuna Çiçek, "Hayır. Bizim Meclis İç Tüzüğü'müzde, Anayasa'mızda hükümetin hangi usullerle, nasıl denetleneceği bellidir. Eğer bunu öğrenmek istiyorsa bu denetim yollarının birisiyle bunu gündeme getirir, biz de elimizdeki kayıtları, hepsini kamuoyuyla paylaşırız. Bizim bu konularda verilemeyecek bir hesabımız yok. Orada toplanan paralar bu projenin bir an evvel faaliyete geçmesi noktasında harcanmıştır, harcanmaya da devam ediyor. Bu proje, maalesef başta terör olmak üzere, geçmişte yaşanan bir kısım krizler sebebiyle bugüne kadar bitirilememiştir. Hükümet olarak geçen yıl aldığımız kararla bu projenin 2012 yılı içinde bitirilebilmesi için önemli imkanlar sağlanmıştır, önemli kaynaklar sağlanmıştır. Dolayısıyla artık bu konunun tartışılır olmaktan çıkıp, insanımıza, bölge insanımıza imkan sağlayacak, fırsat sağlayacak, Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlayacak bir şekle gelebilmesi noktasında bu projenin bir an evvel bitmesini istiyoruz. Kim bu konularla ilgili bir değerlendirme yapacaksa siyaseten, bunun yolu yöntemi iç tüzük ve Anayasa'da bellidir. Biz de o çerçevede bunları kamuoyuyla paylaşırız. Ya da ilgili bakan arkadaşlarımıza sorarsanız onlar da size etraflıca bilgi verirler" dedi.

Çiçek, "CHP kurultayında Kılıçdaroğlu'nun farklı bir üslubu vardı Başbakan ile ilgili olarak. Bu konuda hükümet sözcüsü olarak değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine, "Kongre yapıldığında burada değildim, kim, hangi üslupla nasıl konuşuldu onu bilemiyorum, sadece gazetelerden okudum. Ama en büyük değerlendirmeyi kamuoyu yapar. Bırakalım bunu kamuoyu değerlendirsin" dedi.

"ABD'NİN GÜNDEMİNDE CHP YOK"

Bir gazetecinin, ABD'deki temaslarında CHP kongresi ve son siyasi gelişmelerle ilgili, "bir tepki, bir paylaşım" olup olmadığını sorması üzerine Çiçek, "Hayır, ABD'nin gündeminde Cumhuriyet Halk Partisi yok" dedi.

Bu ülkeye, "CHP'yi, konuşmaya gitmediğini" ifade eden Çiçek, "Bizim ABD ile çok yönlü ilişkilerimiz var. Birçok noktada birlikte sorumluluk taşıdığımız bölgeler var. Bunların başında Afganistan geliyor. Dolayısıyla bu çok yönlü ilişkiler çerçevesinde biz kendi görev alanımızla ilgili görüşmelerde bulunduk. iç politikayı dışarda konuşmuyoruz ve konuşmayız da... Bu doğru da olmaz. Bir ülkenin içinde olup bitenleri, bir başka ülkenin yetkilileriyle değerlendirmek bence ne doğrudur, ne nezakete uygundur" diye konuştu.

Cemil Çiçek, "Başbakan'ın, Kılıçdaroğlu'na 'hayırlı olsun' tebriği olmadığı basına yansıdı" sözleri üzerine Çiçek, "Ben size dedim ki 'AK Parti o kongreye davet edilmemiş ki" dedi. Aynı gazetecinin, "Bunu ona mı bağlamak lazım" sorusuna ise Çiçek, "Nereye bağlarsanız bağlayın. Ben, 'bir yere bağlayın' diye söylemiyorum bunu da... Yani hiç olmazsa bayramlarda siyasi partilerimiz görüşüyor ve kongrelerine davet ediliyordu. Bildiğim kadarıyla AK Parti bu kongreye davet edilmemiştir. Eğer bir yerde gecikme oldu veya başka türlü bir şey varsa biz de oturur bakarız. Hayırlı olsun dileğinde bulundum işte biraz evvel..." dedi.