BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,20
ALTIN 2.479,19
HABER /  GÜNCEL

Bombayı ünlü olalım diye atmışlar

Cumhuriyet'e atılan molotofların altından neler çıkmadı ki! Hele bir ifade var ki akıllara zarar.

Abone ol

Cumhuriyet Gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin 7'si tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, avukatlar dosyanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme ara kararında Ergenekon davasıyla ile birleştirilmesi yönündeki talebin değerlendirilmesine hükmetti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Bedirhan Şinal, Fatih Derdiyok, Murat Aplak, Bora Ballı, Bayram Demir, Seyhun Zaim, Boğaç Kaan Murathan ile tutuksuz sanık 18 yaşından küçük O.A katıldı.

DURUŞMA GİZLİ YAPILDI

Gizli yapılan duruşmada savunma yapan O. A., olay günü Eyüp'te dolaşırken Bedirhan Şinal'i gördüğünü söyledi.

Şinal'in kız arkadaşının yanlarına geldiğini söyleyen O.A, "Kız arkadaşı ve Bedirhan Şinal tartıştı. Ona 'yarın beni gazetelerde göreceksin' dedi. Sonra internet kafeye gittik. Umut Erdoğan yanımıza geldi. Bedirhan Şinal internetten İbrahim Tatlıses gibi ünlü kişilere bakıyordu. Sanki o kişilerle yaşamış gibi ve kendi de ünlü bir kişi olmuş gibi anlatıyordu. Bizim de bu kişiler gibi tanınmış olacağımızı söylüyordu" dedi. Daha sonra eve gittiğini anlatan O. A., "Bedirhan Şinal ve Umut Erdoğan geldi. Bir şirkete Molotof atacağımızı sonra ünlü olacağımızı ve televizyonculardan para kazanacağımızı söyledi. Bu şekilde vaatlerde bulununca bende 'tamam' dedim. Bedirhan bana 'Arkadaşlarımıza hava atacağız' diye vaatlerde bulunduğu için bu olaya katıldım. Yaptığım bu olaydan da pişmanım ve vicdan azabı çekiyorum" diye konuştu.

"BEDİRHAN GAZETENİN YERİNİ SORDU"

Taksiyle Şişli'ye gittiklerini ve Bedirhan Şinal'in orada Cumhuriyet gazetesinin yerini sorduğunu anlatan O.A., savunmasına şöyle devam etti: "Bedirhan, Cumhuriyet gazetesine atarsak daha da meşhur oluruz. 'Daha da çok para kazanırız' dedi. Bedirhan Şinal daha önce tanımadığım paralı kişilerle dolaşırdı. Hatta daha önce de böyle bir patlayıcı olayını üstlenmişti. Fakat onun yapmadığı daha sonra ortaya çıktı. Bazı şahıslara özenirdi. Bedirhan bana eylem karşılığında para vereceğini de söylemişti. İlk önce 500 TL sonra da 10 bin TL diye söyledi. Bedirhan'a Rizeli bazı şahısların para verdiğini gördüm. takım elbiseli bir şahıs vardı. Yanıma geldiğinde 700 TL parası vardı. Hatta bu şahıs ya da şahıslar haftada ya da ayda bir gelir Bedirhan'a para verirlerdi. Neden verdiklerini bilmiyorum. Buradaki sanıkların içinde bu şahıslar yok."

"ERGENEKON'LA BİRLEŞSİN" TALEBİ

Olaya tanık olan Cumhuriyet Gazetesi çalışanları Eren Sulakçı ve Görkem Çötelioğlu'nun tanık olarak dinlendiği duruşmada, sanıklardan Bayram Demir'in avukatı Emin Emir, "Ortada bir terör örgütünün unsurları olmadığı gibi, bunun unsurları da belirtilmemiştir, hangi örgüt olduğu açıklanmamıştır. Ergenekon terör örgütü olarak iddianamede yazılım itibariyle bir suçlama yöneltildiği için Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı incelemiş ancak birleştirmemiştir. Biz öncelikle bir terör örgütü varsa bu durumda söz konusu Ergenekon davası ile birleştirilmesini yoksa da bunun değerlendirilip uzun süredir tutuklu olan müvekkilimin tahliyesini istiyorum" dedi.

MAHKEME ERGENEKON'U İNCELEYECEK

Talebi değerlendiren mahkeme duruşmaya verdiği aranın ardından kararlarını açıkladı. Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Ergenekon Terör Örgütü' iddiasıyla devam eden yargılamalara ait dosyaların CD ortamında gelen iddianamelerinin birer kopyasının dosyaya konulmasına karar verdi.

Ergenekon Terör Örgütü ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, MİT'ten gelen yazıların da dosyaya eklenerek incelenmesi kararlaştırıldı. Söz konusu belgeler geldikten sonra, bazı sanık avukatlarının, iddia edilen Ergenekon davasıyla ile birleştirilmesi yönündeki taleplerinin mahkeme tarafından değerlendirilmesine hükmedildi. Altı tanığın dinlenme talebinin dosyanın Ergenekon ile birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar verildikten sonra değerlendirilmesini kararlaştıran mahkeme, sanık Bedirhan Şinal'in Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi talebini de aynı gerekçe ile erteledi.

Suç vasfı, delil durumu ve yasada gösterilen olası cezaların sınırlarını dikkate alan mahkeme, sanıklar Bedirhan Şinal, Fatih Derdiyok, Murat Aplak, Bora Ballı, Bayram Demir, Seyhun Zaim ve Boğaç Kaan Murathan'ın tahliye taleplerini reddetti. Duruşma ertelendi.

İddianameden...

İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, "Ergenekon" davasının tutuksuz sanıklarından Sedat Peker'in adamı olduğu ifade edilen Boğaç Kaan Murathan'ın talimatı sonucunda Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması eyleminin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Sanıkların eylemi terör amaçlı gerçekleştirdikleri kaydedilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal'ın "terör örgütüne yardım etmek", "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi" ile "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından 16 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Eylemin talimatını verdiği belirtilen Boğaç Kaan Murathan'ın da aralarında bulunduğu diğer sanıkların da 8 yıl 3 ay ile 37,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Şişli'deki Cumhuriyet gazetesinin bahçesine 29 Mart 2008'de molotofkokteyli atılmıştı.