BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.434,74
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de Kurultay heyecanı!

CHP, 2 genel başkan adayı, 500 Parti Meclisi adayı ile kongreye gidiyor. Bugün yapılan Kurultay öncesi sürpriz gelişmeler yaşandı. İşte CHP Kurultayı'nda yaşanan son gelişmeler...

Abone ol

HATİCE KÜBRA KOCAOĞLU / ANKARA

CHP bugün 35. Olağan Kurultayını gerçekleştiriyor. Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Kurultay iki gün sürecek. Bugün genel başkanını seçecek olan CHP, yarın da 60 kişilik Parti Meclisi üyelerini belirlenecek. Kurultay'da aynı zamanda tüzük değişikliği de yapılacak.

Genel Başkanlık için kurultayda iki isim karşı karşıya gelecek. Mevcut Genel Başkan ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına, yine bir İzmir milletvekili, Mustafa Balbay çıkacak.

SALONDAN CANLI...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile salona girdi. Büyük bir coşkuyla karşılanan Kemal Kılıçdaroğlu, alkışlar eşliğinde kürsüye geçti.

CHP'nin 35. Olağan Kurultay'ında Divan Başkanlığını Murat Karayalçın yapacak. 

kılıçdaroğlu

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI

35. Kurultayımızın umuyorum üzerimize çöken atmosferi dağıtmış olur. Bu kurultayın bir bayram havasında geçmesini isterdik.  İsterdik ki hapishanelerinde gazetecilerin olmadığı bir Türkiye'de yapalım, bu kurultayı yaptığımız günde hiçbir çocuk teröre kurban gitmesin, herkes rahat nefes alabilsin. 

Yönetilemeyen bir Türkiye gerçeği var. Demokrasiden, özgürlükten söz ediyoruz ama oluşan bu atmosfer hepsini gölgeliyor. Bugün karamsar bir hava varsa toplumda yönetimden kaynaklanıyor. Bizim görevimiz bu havayı dağıtmak. İş, aş, ekmeği isteyenler , demokrasi ve özgürlüğü isteyenler bir olursa aydınlık günler gelir.

TERÖR VURGUSU

Terör nereden gelirse gelsin karşıyız. Terör bir insanlık suçuysa teröre karşı durmak da insanlık görevidir. Hiçkimse unutmasın terörden beslenen terör örgütleridir. Ne kadar çok kan akarsa o kadar mutlu olan terör örgütleridir. 

Öcalan yakalanmış, Terör örgütü dağılma sürecine girmişti. AK Parti iktidara geldi. Sıfır terörle Türkiye'yi devraldı. Hiçbir şey yapmadılar. Terör örgütü palazlandı, büyüdü. Bugün geldiğimiz noktada "biz barışı sağlayacağız" dediler, buyrun dedik. 

Terör örgütüyle masaya oturursanız terörü meşrulaştırırsınız dedik, siz bu işi bilmezsiniz dediler. 2012'de bir yol haritası önerdik, sizin haritanıza ihtiyacımız yok dediler. 

Kim getirdi terörü bu hale?

Silah bırakmayacaksa nasıl örgütle anlaşacaksın? Valilere bunlara dokunmayın diye talimat verildi. Terör örgütü her eve silah soktular, Kandil'den gelenler şehir merkezinde gencecik çocuklara terör eğitimi verdi. AKP "Kimse bunlara dokunmayacak" dedi. 

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın bir televizyon programında yaptığı konuşmayı hatırlattı:

Güneydoğu'da bunlar adeta çözümsürecini silah stoklama süreci olarak değerlendirdiler. Çok ciddi silah stoklaması yaptılar diyor. BU süreç içinde güvenlik güçlerimiz herhangi bir çatışmaya girmeyin dediler ama daha sonra anladık ki bunlar bu süreçte bunu yaptılar. 

Doğu, Güneydoğu silah deposu haline getirilirken kim iktidardaydı? Ölenlerin tamamının suçu AKP'dir. 

kılıçdaroğlu

Mustafa Kemal ve arkadaşları bu ülkeyi acı ve gözyaşıyla kurdular. Biz de o iradenin sonuna kadar arkasında olacağız. 

DAVUTOĞLU'NA YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Darbe yasalarının değişmesi için samimi olarak toplantılara katılacağız. Hiçbir kişinin kişisel beklentisi için uğraşmayacağız. Adalet ve Kalkınma Partisinin değerli genel başkanına açıkca çağrıda bulunuyorum:

Darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Bunları değiştirebilirsek Türkiye'ye demokrasiyi getirmiş oluruz. 

Onların niyeti darbe hukukunu kaldırmak değil, darbe hukukunu tahkim etmek. Yetmiyor Başkanlık sistemini istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. 

Düne kadar Osmanlı diyorlardı, Osmanlı'da da parlamenter sistem vardı, niye şimdi bunu istemiyorlar?

Türkiye'de parlamenter  sağlıklı çalışıyor mu? Hayır çalışmıyor. Peki ne yapmalıyız? 12 Eylül darbe hukukunu değiştireceğiz. Siyasi partiler yasası değişecek, lider sultasına izin verilmeyecek. 

AKADEMİSYENLER BİLDİRİ 

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Diktatör bozuntusu" diyerek akademisyelerin gözaltına alınmasını sert dille eleştirdi:

Nasıl oluyor da bu insanların kapısına terörle mücadele polislerini gönderebiliyorsunuz? Bizim de içeriğine katılmadığımız yerleri var. Ama üniversiteler düşüncelerini özgürlece ifade edebilmeliler. İlim Çin'de bile olsa gidip alın diyor Peygamberimiz. Ve bu dikatatör bozuntusu "devletein ekmeğini yiyip devlete düşöan edenler diyor. Ben de soruyorum. Devletin ekmeğini yiyip, aile boyu devleti soyanlar ne olacak? Oturduğun yer devleti soyma makamı değil. Bu kara leke senin alnındadır, hiç dilinmeyecektir. 

IŞİD ELEŞTİRİSİ

Mazlum insanların öldürülmesinin İslam'la alakası olmadığını neden anlatmıyorsun. Suriye konusunda da "yanlış yapıyorsunuz" dedik, dinlemediler. Artık politika üreten değil olayların arkasından giden bir Türkiye var.

Bu kadar boyunuzu aşan işlere karışacağınıza, Mustafa Kemal'in "yurtta sulh cihanda sulh" sözü neyinize yetmiyor? 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SERT SÖZLER

Diktatör bozuntusu adam, namus ve şefer senin için ne anlama geliyor?Soruyorum: Sen namus ve şereften neyi anlıyorsun? Sen bu yemini niye ettin? Bütüm milletin önünde yemin etti. Ya tarafsızlığını adam gibi korursun ya da bu laflarımı ağırlaştırarak devam ettireceğim. 

Sen bir de dindar geçiniyorsun. Dinadar adamda namus ve şeref kavramı baş tacıdır. Ya tarafsızlığını koruyacaksın ya da ben devam edeceğim. Davutoğlu beni eleştirebilir. 

Ama tarafsızlık yenini etmiş birisi tarafsızlığını bozarsa ben ona namus ve şerefi hatırlatırım. 

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN MEKTUP

CHP Kurultayı'nda Silivri'den gelen mektup Murat Karayalçın tarafından okundu.  Mektup tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'den geldi.

"52 gündür Silivri'de hapis yapıyoruz. tutukluluk koşullarında bile direnmeye, doğru bildiğimizi daha gür sesle yazmaya devam ediyoruz. Bu Mücadelemizde ilk günden beri bizi yalnız bırakmayan başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'nin vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve özgür bir basının önemini hatırlatıyor, Kurultayınızda başarılar diliyoruz" 

TAHİR ELÇİ'NİN EŞİ TÜRKAN ELÇİ'DEN MESAJ

CHP Kurultayı'nda Diyarbakır'da öldürülen Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin mesajı okundu. 

"Barış içinde birlikte yaşayacağımız gelecek günlere olan umudumu yitirmeden çalışmalarınızda başarılar diliyorum."

BALBAY'A İMZA ŞOKU!

Mustafa Balbay'ın Genel Başkanlık yarışa katılabilmesi için 120 delegenin imzasını toplaması gerekiyor. Bugün CHP Kurultayı'nın en çok merak edilen konusu Balbay'ın bu imzayı toplayı toplayamayacağıydı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP kurultayında genel başkan adaylığı için yeterli imzayı toplayamadı.

MUHARREM İNCE SÜRPRİZİ

CHP’de kurultaya saatler kala daha önce aday olduğunu açıklayan iki isim geri çekilmişti. Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski CHP Milletvekili Umut Oran ise “aday olmayacaklarını” açıkladı. 

Dün akşam bir sürpriz gelişme yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Muharrem İnce'ye genel başkan yardımcılığı görevini teklif etti. Ancak İnce, "Bu anlayışla başarı olmaz" diyerek reddetti.

ATİLLA TAŞ SÜRPRİZİ

ANKARA GARI KATLİAMI DA UNUTULMADI
Ankara Garı katliamında ölenlerin ailelerinin davet edildiği CHP Kurultayı'nda aynı zamanda tutuklu gazetecilerin aileleri, Can Dündar ve Erdem Gül'ün eşleri de davet edildi.

Ankara Garı saldırısında CHP Malatya Gençlik Kolları'nda ölen gençlerin isimleri salonda büyük alkış aldı. isimler tek tek okunurken salondan "Burada" sesleri yükseldi.

CHP'de dün bir de Atilla Taş sürprizi yaşandı. Sosyal medyadaki paylaşımlarıyla fenomen haline gelen ünlü şarkıcı Atilla Taş, CHP PM adaylığı açıkladı. 

Atilla Taş adaylık açıklamasında, "Beni şarkılarımla tanıdınız ama despot iktidarla olan mücadelemle sevdiniz. Bu mücadeleyi yükseltmek ve partimizi iktidara taşımak için Parti Meclisi'ne adayım. Kendimi örgütüme emanet ediyorum" dedi.

60 KOLTUK, 500′E YAKIN ADAY

Kurultay’da en büyük yarış yarın yaplacak olan Parti Meclisi seçimi için yaşanacak. Kılıçdaroğlu’nun, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve PM’de önemli değişikliklere imza atması bekleniyor. 

Parti kulislerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 10 isim hariç 60 kişilik PM’nin tamamını değiştirmeyi düşündüğü konuşuluyor. Yönetime aday olan isimlerin PM’ye girebilmesi için 300’e yakın oy almasının yeterli olduğu belirtiliyor. Adaylık başvuruları kurultay salonunda yapılacak. Eski yeni milletvekillerinin yanı sıra belediyelerden, örgütlerden çok sayıda adayın çıkması bekleniyor.

SALONDA HEYECAN

chp 35. kurultay

Kurultaya bin 275 delegenin yanı sıra 30 bin davetli katılacak.  Kurultay için 900 civarında basın mensubu akredite oldu.  Kurultaya, aynı zamanda siyasi parti temsilcileri ve meslek odaları ile bazı sürpriz isimler de davet edildi.

Kurultay salonuna Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı. 

Balonlarla ve ışıklandırmayla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu.

 Salonda dikkat çeken pankartlar ise şöyle:

"Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük"