BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.435,10
HABER /  SEÇİM

CHP listelerine Alevi adaylar damgasını vurdu

Siyasi partiler 2015 seçimleri milletvekili aday listelerini YSK'ya sundu. Peki muhaletin adayları nasıl? Abdülkadir Selvi listeleri yorumladı.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CHP ve HDP'nin Kürt-Alevi ağırlıklı aday listesiyle AK Parti'ye altın tepside ikramda bulunduğunu yazdı.

2015 genel seçimler milletvekili aday listeleri açıklandı. Kamuoyunda gözler adaylara çevrildi. Peki bu isimler 7 Haziran'da partilerini başarıya ulaştıracak mı?

Yazar Selvi, bugünkü yazısında partilerin aday listelerini kaleme aldı ve muhalefete eleştiriler yöneltti. İşte o yazı:

MHP listeleri Made-in Devlet Bahçeli:

"MHP'nin milletvekili adaylarının yer aldığı listeler, bir kez daha baştan sona Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin kaleminden çıktı. Bir kez daha tabandaki milliyetçilerin dışlandığı listede, partinin heyecan uyandırmayan kadroları yine önemli köşe taşlarını tuttular. MHP'nin tek yeniliği İstanbul'da çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatıyı çökerten Ekmeleddin İhsanoğlu'nun MHP'ye katkısının ne olacağını ise sandıklar açıldığında göreceğiz.

CHP, Alevi ağırlıklı:

CHP listelerinde ulusalcılar geri plana düştü. Geçen seçimdeki ağırlıklarını kaybettiler. CHP'nin listelerine, Alevi adaylar damgasını vurdu. CHP'de heyecan uyandırmayan bir milletvekili listesi çıktı. CHP Genel Başkanı olduğu 2010 yılından bu yana hiçbir seçim başarısına imza atamayan Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez yüzde 35 çıtasını ön plana çıkarsa da partisi yüzde 25'in üstüne çıkıp çıkmamanın sınavını veriyor. CHP'de hem önseçimde İstanbul'da iki bölgede ve İzmir'de televizyonlara çıkıp, ekran yüzü olan isimlerin önemli bir ağırlığı oluştu. Başta Halk TV olmak üzere CHP içinde artık TV kanallarının Meclis'te grup kuracak kadar sayısı oldu. Bir de CHP milletvekillerini Şafak Pavey hariç Esed çarptı. Çocuk katili Beşar Esed'e gidip hatıra fotoğrafı çektiren CHP milletvekilleri liste dışı kaldı. Ancak savcımızı şehit eden DHKP-C'ye yakınlığı ile bilinen Grup yorumun solisti Hilmi Yarayıcı Hatay'dan liste başı oldu.

HDP, barajı aşma şansını zora soktu

Seçim barajını aşma hedefiyle 7 Haziran seçimlerine giren HDP'de bu kez milletvekili aday listeleri farklı bir perspektifle hazırlandı. Haftasonu Öcalan'ın onayına sunulana kadar HDP listelerinde Türk solunun hissedilir bir ağırlığı vardı. HDP'nin listelerine gelince, son hafta Öcalan'ın müdahalesiyle muhafazakar Kürtler yerlerini korudular. İki Ezidi, bir Süryani adayın yer aldığı HDP, Türkiye'ye hitap eden bir liste çıkaramadı, Kürt ve Alevi ağırlıklı kaldı. Bu listeler HDP'nin barajı aşma şansına gölge düşürdü. Hatip Dicle'nin yer almaması bir eksiklik, Leyla Zana'nın Ağrı'ya gönderilmesi ise yanlış oldu.
Bugünden itibaren seçimlere tam 60 gün kaldı. 60 günün her saati HDP açısından çok değerli. Kıl payı barajı aşma ya da kıl payı başarı aşamama durumu ile karşı karşıya olan HDP, Türkiye'ye hitap edebilen bir liste çıkaramadı. Kürt ve Alevi ekseninde bölge partisi olarak kaldı. Böylece barajı aşma şansını zora soktu Muhalefet, AK Parti'ye fırsatı altın tepsi içinde sundu.

AK Parti'de 'Ağabey' formülü

Liderini Cumhurbaşkanı yapan AK Parti ilk kez bu seçimlere Erdoğan'sız giriyor. Ancak Erdoğan'ın tercihlerinin yansıdığı bir liste ile seçimlere gidiliyor. AK Parti ilk kez bu seçimde üç dönem kuralını uyguladı. Bu nedenle partinin ağır topları listelerde yer almadı.

Ama AK Parti, geçen seçimde başarılı olduğu “Ağabey” formülünü uyguladı. Bakanların, Genel Başkan yardımcılarının illere dağıtılması kuralı bu kez de uygulandı. Bu kez Gayri Müslim vatandaşlarımızın parlamentoda temsili daha ağırlıklı olacak. Tüm unsurlarımızla Türkiye olabilme açısından bu çok yararlı bir gelişme.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BİR SAĞ, BİR SOL KROŞE... LİSTEYE GİRENLER VE GİREMEYENLER... AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Kılıçdaroğlu’ndan bir sağ, bir sol kroşe!

Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, bugünkü yazısında CHP milletvekili aday listelerini böyle yorumladı:

Demirel faktörü

Kılıçdaroğlu basının bilgi akışını engellemek için jammer koydurmuş olsa da, site toplantıdan aday listesi fotoğrafı bile paylaştığı için, kulislerin doğru olduğunu belirterek ve açıklanan isimlerin bende yarattığı şaşkınlığı aktararak başlayacağım yazıma! CHP'lilerin oyuyla seçildiği Meclis'te milletvekiliyken istifa eden İlhan Kesici İstanbul 1. Bölge 7. sıradan aday. Demirel kontenjanını bekliyordum da, bu kadarını değil! Demek ki gerçekten eski Cumhurbaşkanı'nın Kılıçdaroğlu üzerinde acayip etkisi varmış. Çünkü vekil seçilince tekrar CHP'den ayrılıp ayrılmayacağı muamma olan Kesici'yi PM'ye bile onaylatmak kolay değil!

Geniş geniş dağıtmış

Yine dikkat çeken isimlerden bir diğeri de İzmir 1. Bölge 3. sırada yer alan Tuncay Özkan. "Önseçime girme, seni kontenjandan yazacağız" dediği Özkan'a sözünü tutmuş Kılıçdaroğlu. Bu iyi bir gelişme. Zira Kılıçdaroğlu'nun törenle partiye getirip ortada bıraktığı kişi sayısı hiç de az değildir. Mesela Yorum'un eski solisti Hilmi Yarayıcı. Adama önce Hatay'dan milletvekilliği, sonra da Beyoğlu'ndan belediye başkan adaylığı sözünü vermiş tutmamıştı. "Söz verilip, tutulmayan aday adayları bana mail atabilir mi" diye yazsam emin olun mail box'um dolup taşar. Neyse ama bu kez o söz geç de olsa tutulmuş. Hatay'da listeye girmiş Yarayıcı. Kılıçdaroğlu kurultay öncesi geniş geniş dağıtmış sandalyeleri anlaşılan.

Listeye alınmayanlar

En yakınında tuttuğu gazeteci Utku Çakırözer'i de almış listeye. En dikkatimi çeken isimler ise yeniden aday yazılmayan vekil ve yöneticiler oldu. Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Erdal Aksünger, Faik Tunay, Müslüm Sarı, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Umut Oran, Sinan Aygün ve Orhan Düzgün bunlardan bazıları. Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da listelerde yer bulamadı. Büyük patronların temsilcisi Aydın Ayaydın'a, duruşma salonunda "Benim için paradan değerli bir şey yoktur, ben kapitalizmin temsilcisiyim" diyen Sinan Aygün'e "kıymasına" çok şaşırdığımı söylemeliyim. Meclis kulislerinden gazete koridorlarına gelen Müslim Sarı'yı listesine almamasını da bekliyordum. Kılıçdaroğlu'na hiç toz kondurmayan Faik Tunay ise, aday olmadığını anlar anlamaz Twitter'dan esti gürledi.

Mehmet Bekaroğlu

Çok sesli ve renkli olmadığından kavgalı ve patırtılı bir PM toplantısı değilmiş dünkü anlaşılan. Ancak Atatürk'e "kefere Kemal" dediği için, Atatürk'ün kurduğu partide bir türlü kendisini sevdiremeyen Mehmet Bekaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan Ali Özcan, listede kendilerine yer bulamayan Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan'a ve Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız'a sitem ederek şöyle söylenmiş: "Niye itiraz ediyorsunuz ki? İkiniz de yöneticisiniz. Size 'kontenjan' denildiğinde önseçime gitmeliydiniz. Ama sizin de suçunuz yok, MYK üyeleri bile önseçime girmedi."

Ön seçimde oy verdikleri adayları pusulada görmeyen partililerin tepkisi

Bu arada yasa ve tüzük gereği önseçimden çıkanlara dokunulamayacak ama Kılıçdaroğlu'na, kontenjandan belirlenen isimlerde değişiklik yetkisi verildi. Genel Başkan ne isterse o oluyor. Onun istediği isimler kontenjandan seçilecek sıraya yazılıyor, ön seçimde on binlerce oy alan partililer kontenjan yüzünden listeye giremiyor; ama bunun adı da "demokrasi" oluyor.
Biz yutmadık. Yutanlar da sadece "listelerde yer alma ihtimalini" bir nebze olsun görenler galiba. Bildiğim tek şey var: O lokmalar sandık günü boğaza dizildiğinde, Genel Merkez'ce bunun suçlusu olarak "çiğnemeyenler ve sindirmeyenler" diye nitelenecek olan, önseçimde oy verdikleri adayları pusulada göremeyen partililerin gösterileceği...