BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP 1 Mart Tezkeresi için harekete geçti

CHP Grup Başkanvekil Hamzaçebi'den 1 Mart Tezkeresi açıklaması

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi , CHP olarak, 1 Mart 2003'te, TBMM 'de gerçekleşen ve kapalı oturum olduğu için bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan tutanakların, kamuoyuna açıklanması ve millet tarafından bilinmesi için 5 Mart'ta TBMM Danışma Kurulu'na başvuracaklaını söyledi.

Akif Hamzaçebi, 1 Mart Teskeresi 'nin 10. yıl dönümünün yaklaştığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''CHP olarak, 1 Mart 2003'te TBMM'de gerçekleşen ve kapalı oturum olduğu için bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan tutanakların, kamuoyuna açıklanması, millet tarafından bilinmesi için 5 Mart'ta TBMM Danışma Kurulu'na başvuracağız. Bu tutanakların herkes tarafından bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü o gün TBMM'de tarihi bir oturum gerçekleşmiştir. Geçmişte de Körfez Harekatı nedeniyle o dönemin parlamentosunda yapılmış kapalı bir oturumun tutanakları AK Parti'nin çoğunlukta olduğu 2003 yılında Danışma Kurulu kararı üzerine Genel Kurul tarafından açıklanmıştı. Aynı davranışı AKP'den şimdi de bekliyoruz.''

REFORMİST BİR PAKET DEĞİL

Akif Hamzaçebi, bu durumun 10 yıllık bir dönemin değerlendirilmesi için son derece olduğunu ifade ederek, 4. Yargı Paketi'nin dün akşam itibariyle TBMM'ye sevk edildiğini hatırlattı.

4. Yargı Paketi'nin bir reform paketi olmadığını belirten Hamzaçebi, ''Her yargı paketi, bir reform kelimesiyle sunuluyor ama içeriğine baktığımızda bunun reformist düzenlemelerden ziyade, ufak tefek düzeltmeler içerdiği görülmektedir'' dedi.

Hamzaçebi, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı olmadığını savunarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'de yargının bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Adil yargılama ilkesi ihlal edilmektedir. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra Türkiye'nin tanışmış olduğu Devlet Güvenlik Mahkemeleri bugün hala sistemde vardır. 2005 yılında bu mahkemelerin adı Özel Yetkili Mahkemeler olarak değiştirildi ama anlayış değiştirilmedi. 2012 yılında kabul edilen bir kanun ile bu mahkemeler, Terörle Mücadele Kanunu'nun içine alınmak suretiyle bir başka isme dönüştürüldü. Ama anlayış aynı anlayıştır. Demokrasilerde Özel Yetkili Mahkemeler olmaz. Gelin bu mahkemeleri kaldıran düzenlemeyi 4'üncü Yargı Paketi'ne dahil edelim.''

2B SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

2B arazileri konusuna da değinen Hamzaçebi, 2B arazileri konusunun bir sorun halinde devam ettiğini ve kanunun çıkmasının üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bedellerin hala belirlenmediğini söyledi.

AK Parti milletvekillerinin dün akşam 2B Kanunu'nda bir değişiklik teklifini TBMM'ye verdiğini belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Bu, kanunda yapılan ikinci değişiklik. Bu değişiklik de derde deva olmayacaktır. Çünkü fiyatlar yüksektir. Hükümetin yapmak istediği fiyatların yüksekliği karşısında vatandaşların taksitle ödemeye ilişkin süresini iyileştirmektir. Yapılması gereken aslında, işin esasına dönüp ağır olana bedelleri düşürmektir. Emlak vergi değeri üzerinden satışı düzenlemektir. Bu yapılmadığı sürece 2B arazilerindeki sorun devam edecektir. Biz de CHP olarak buna ilişkin kanun teklifimizi pazartesi günü TBMM Başkanlığı'na vereceğiz. Hükümete, gelin inattan vazgeçin, bu sorunu çözelim diyorum.''