BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu'nun rüyası gerçek oldu

Recep Yazıcıoğlu'nun valiliği döneminde gündeme gelen, Erzincanlıların 25 yıllık rüyası Ergan Dağı Kayak Merkezi törenle hizmete girdi.

Abone ol

Ergan Uluslararası Dağ Kayağı 1. Ayak Yarışması'yla birlikte hizmete açılan Ergan Dağı Kayak Merkezi, Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip.

Erzincan’ın güneyinde bulunan ve merhum Vali Recep Yazıcıoğlu tarafından gündeme getirilen 3 bin 258 metre yüksekliğindeki Munzur Dağları'nın eteklerindeki 2 bin 970 rakımlı Ergan Dağı, Türkiye'nin en önemli kayak merkezleri arasına girdi. 12 kilometre uzunluğundaki piste sahip Munzur eteğindeki Ergan Dağı Kayak Merkezi, 25 yıl süren çalışmanın ardından tamamlanarak hizmete açıldı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dağ Kayağı Yarışması'na ev sahipliği yapan Ergan Dağı Kayak Merkezi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’nın yarışmasının başlama işaretini vermesi ile açıldı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Dağ Kayağı 1. Ayak Yarışması'na ev sahipliği yapan Ergan Dağı Kayak Merkezi'ne; Fransa, İspanya, İtalya ve Bulgaristan’dan 10 yabancı, 45 Türk sporcu katılarak, yaklaşık 12 kilometrelik parkurda kıyasıya mücadele etti.

Ergan Dağı Kayak Tesislerinin açılışına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Vali Selman Yenigün, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Alaattin Karaca, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Dünya Dağ Kayağı Federasyonu(ISMF) Başkan Vekili Lluis Lopez, çok sayıda bürokrat ve vatandaşlar katıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Türkiye’de ilk kez Dağ Kayağı Yarışmasının yapıldığını söyleyen Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Yürütülen sürecin ardından Erzincan’ın hayalinin gerçekleştiğini vurgulayan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, önemli bir tesisisin Erzincan’a kazandırıldığını kaydetti. Ergan Dağı Kayak Merkezinin yapımında yürütülen süreç hakkında bilgi veren Vali Selman Yenigün, “Munzur Sıra Dağları'nın, eteklerinde bulunan, 2 bin 970 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizmi Merkezi 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. 180 gün kar taşıyabilen ve 135 kilometre alan içerisinde, 12 km uzunluğundaki kayak pistleriyle Türkiye'nin en büyük ve en önemli kayak merkezleri arasında yer alma iddiasıyla yapımı Erzincan’ın otantik atmosferi içinde yükselen Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizmi Merkezi'nde göle kadar olan ham yol yapım çalışması ve 2 etaptan oluşan telesiyej tesisleri 2010 yılının 6.ayında başlatılmış ve 2011 yılının sonunda tamamlanmıştır. 2012 yılı içerisinde ise Gondol Teleferik Hattı, Günü birlik tesisi, 6 km’lik dağ yolunun bölünmüş yol olarak düzenlenip sıcak asfaltla kaplanması, ortadan refüj aydınlatması, altyapı uygulamaları, arama kurtarma evi, tesislerin içme suyu ile çevre düzenleme işleri ihale edilerek 1 yıl gibi kısa bir süre içinde tamamlanması sağlanmıştır. Bugüne kadar yapılan tüm bu işler ve tesisler; İl Özel İdaresi ve Valiliğimiz Başkanlığı'ndaki Ergan Turizm ve Doğa Sporları Birliği'nin de iş makinesi, personel ve maddi katkılarıyla birlikte oldukça tasarrufa gidilerek 53 milyon TL’ye mal edilmiştir” dedi.

HAYAL GERÇEK OLDU

Erzincan’ın bir hayalinin gerçek olduğunu vurgulayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Burayı hayalden gerçeğe dönüştürmek için bir çok yöneticinin gayreti var. Vali merhum Yazıcıoğlu’nun hayali var. Bu şehre hizmet eden Erzincan için çalışan birçok siyasetçinin birçok yerel yöneticinin bu proje için hayali oldu. Ve nihayet yarım asra varan bu hayal bugün gerçek oldu. Yıl 2006 Ergan Dağı hayali, hala hayal olmaya devam ediyor. Bakanlar kurulundan o tarihi karar çıkıyor ve 2006 yılındaki Bakanlar Kurulu kararı diyor ki; Erzincan Ergan dağı kış sporları ve turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Her şey bundan sonra başlıyor. Bütün kurumlar üzerine düşen görevi yapmaya başlıyorlar. Erzincan için, hemşehrilerimiz için herkes benimde çorbada bir tuzum olsun diyerek bu heyecana katılıyor ve nihayet hayallerimiz gerçek oldu. Ergan Dağı'nda uluslararası bir yarışma yapılıyor. Burası dünyanın önde gelen tesislerinden bir tanesi, uzunluğu 12 kilometre. Artık Munzur’un derdi bitti zevki geldi” şeklinde konuştu.


Erzincan’ın hükümetleri döneminde çok büyük değişim ve dönüşüm yaşadığını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Erzincan şehir oldu, Erzincan hamle yaptı, Erzincan unutulmuşluktan kenarda köşede kalmışlıktan kaderi ile baş başa bırakılmışlıktan hükümetlerimiz döneminde kurtuldu. Yollar bir yana, hastaneler bir yana, okullar bir yana, şöyle baktığımız zaman, şu dağlardaki telesiyej hatlarına, teleferik hatlarına; bizi bu dağlara taşıyan yollara baktığını zaman değerli Erzincanlı kardeşlerim bu ülkenin nereden nereye geldiğini, son 10 yılda nereden nereye geldiğini çok rahat görmeniz mümkün. Hakikaten nereden nereye geldik. Ergan Dağı'na çıkacak bir patika yolumuz bile yoktu. Şimdi ise telesiyejlerle dağın öte yanına geçmemiz mümkün oluyor. Bunlar büyük işler. Demokrasi dışı yapılarla, çetelerle, milletin iradesi üzerine ipotek koyma çabası içerisinde olan organizasyonlarla, iş tutmadık. Terör örgütlerine prim tanımadık, yüz vermedik. Her kim milletimize hasımlık yaptıysa bizde husumetimizi onlara çevirdik. Bugün Ergan Dağı'nın zirvesinde telesiyej hatlarının tam dibinde Erzincan’ı uluslararası kayak ve doğa sporları merkezi haline getirecek olan Ergan Dağı tesislerimizin açılışını, çok uluslu resmi bir organizasyonun başlangıcı vererek yapıyoruz. Can Erzincanlar, Ergan Dağı'nın yiğit insanları, kara kışa, soğuk havaya aldırmadan her zaman, her zeminde tek vatan, tek bayrak, tek devlet, tek millet diyerek milletimizin birliğine beraberliğine bütünlüğüne milli birlik ve kardeşliğimize yönelik saldırıları ile bilinen çevrelere Ergan Dağı'nın zirvesinden her zaman 'dur' diyen yiğit insanlar, bu tesisler sizlere 'hayırlı ve uğurlu olsun'” dedi.

Yapılan konuşmalarından Bakanlar Ergan Uluslararası Dağ Kayağı 1. Ayak Yarışması'nı başlattı. Bakanlar daha sonra Erzincan Valisi Selman Yenigün, Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve AK Parti İl Başkanı Cemalettin Başsoy’u makamında ziyaret etti.