BIST 10.226
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.397,43
HABER /  DÜNYA

Chirac risk aldı!

Cumhurbaşkanı Chirac'ın, yeni istihdam yasasını imzalayarak krizin derinleşmesi için risk aldı.

Abone ol

Fransa'da seçmenlerin çoğu, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, yeni istihdam yasasını imzalayarak krizin derinleşmesi riskini aldığı görüşünü taşıyor.

Ipsos kamuoyu araştırma merkezinin anketine göre, seçmenlerin yüzde 71'i, Chirac'ın yasayı imzalamasının ardından, işçi ve öğrenci gösterilerinin sürekli hale gelmesinden endişe ediyor. Yasanın imzalanmasından sonra sorunun çözüleceğine inananların oranı yüzde 20'de kalırken, görüş belirtmeyenlerin oranın yüzde 9 oldu.

CSA kamuoyu araştırma merkezinin düzenlediği, sonuçları Cumartesi günü yayımlanan ankete katılanların yüzde 62'si, Chirac'ın yasayı imzaladıktan sonra gerekli değişikliklerin yapılmasına ilişkin hükümete tavsiyede bulunmasını tatmin edici bulmamıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin Perşembe akşamı Sosyalist Parti'nin itirazını kabul etmeyerek yasaya onay vermesinin ardından Chirac, Cuma günü kendisine tanınan 9 günlük süreyi beklemeyerek yasayı imzalamıştı.
Chirac, bununla birlikte, hazırlanacak bir yasa değişikliğiyle, kabul edilen yasa üzerinde tartışmalara neden olan bölümlerin değiştirilebileceği mesajını vermiş ve hükümete yasanın uygulanmasında insanların mağdur edilmemesi konusuna önem vermesi çağrısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Chirac'ın değişiklik sözünü yeterli bulmayan işçi ve öğrenci sendikaları, 4 Nisan'da yine ülke genelinde eylem yapma kararı almıştı.
Yeni iş yasası, 26 yaşın altında yeni işe başlayanların, 2 yıl deneme süresine tabi tutulmasına ve bu süre zarfında işlerine son verilebilmesine olanak tanıyor. Sendikalar ve öğrenci örgütleri, yasanın iptal edilmesini istiyor.

AA