BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.423,63
HABER /  GÜNCEL

Chavezden beklenmeyen adım

O ABD’ye kafa tuttu. Batılı firmalara rest çekti ama kriz yüzünden geri adım atmak zorunda kaldı. Batıya çağrı yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER
Haber:Melda Şeyhanoğulları

Kriz petrol fiyatlarını düşürdü. Bundan en çok etkilenen ise Venezuella oldu. Batıya rest çeken Başkan Hugo Chavez şimdi yeniden Avrupa'ya petrol satmak zorunda kaldı.

YENİDEN AVRUPA'YA PETROL VERECEK

2007 yılında, Venezüella petrol firmasını ulusallaştırarak yabancı şirketleri devre dışı bırakan Chavez, tüm dünyanın sarsıldığı ekonomik kriz nedeniyle kendi ülkesinin de zor bir dönem içinde bulunduğunu, Venezüella sisteminin çok iyi işlediğini ancak, ülkeye gelir sağlamak amacıyla yeniden Avrupalı devletlerle petrol ihracatına başlayacakları bilgisini verdi ve aralarında Chevron, Royal Dutch/Shell ve Fransa’nın Total firmalarının da bulunduğu şirketlerden teklif bekliyor.

VENEZUELLA İÇİN ÇIKIŞ ARIYOR

Chavez daha önce, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Salvador kenti yakınında Latin Amerika ve Karayipler liderlerini bir araya getiren zirve sırasında yaptığı açıklamada, "petrolün fiyatının 70.80.90 dolarda istikrara kavuşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu adil olur" demişti. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve OPEC'in fiili lideri Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali Naimi, örgüte üye ülkelerin petrol bakanlarının petrol üretiminin günlük 2 milyon varil kısılması konusunda muhtemelen anlaşacaklarını söylemişti. Ancak kriz her ülkeyi farklı biçimlerde vurdu ve Chavez şu anda kendi ülkesi için kendi çıkışını arıyor.

PETROL FAKİRLERİ DOYURUYOR

Ulusal üretimdeki gerileme, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip beş ülkesinden biri olan Venezüella’ yı zor durumda bıraktı. Ulusal firma Petroleos de Venezuela, sadece petrol olarak değil, ülkenin her alanında sistemi ayakta tutan yegâne güç konumuna gelmişti. Sosyal refah programları, sağlık ve eğitim alanlarındaki ilerlemelerin tamamı, tersane inşaatları, yoksullara yardım paketlerinin tamamı firmanın desteğiyle sağlanıyordu.

BU ADIMI ATMAK ZORUNDA

Şimdi ise petrol fiyatlarının düşmesi, Petroleos de Venezuela'nın üretimine sekte vurmakla kalmadı, 21. yy sosyalizmini yaşayan ülkenin birçok reformunun da gerilemesine neden oldu. Bu nedenle, ABD’ye kafa tutan ve eylemleriyle ezen, batılı firmalara rest çeken, özellikle ortak gelir kaynaklarına ve benzer yaşam koşullarına sahip Orta Doğu ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışan Chavez, ülkesinin refahı için bu adımı atması gerektiğini belirtti.

2007’deki batılı şirketlerin feshi nedeniyle, yarım kalan projelerinin tazminatı isteyen Exxon Mobil ve ConocoPhillips firmalarıyla davası hala devam eden Chavez hükümeti, ülkesinin refahı adına bu kez zeytin dalı uzattı Avrupalı firmalara.

Brezilyalı danışman Tissot, “eğer ülkesinin refahı ve yarattığı olağanüstü sistemin ayakta kalması için bu gerekiyorsa, Chavez tabii ki bunu yapmalıdır. O savaşı kazanmak adına bir muharebeyi kaybetmeyi göze alacak kadar akıllı bir askerdir” şeklinde konuştu.