BIST 10.576
DOLAR 32,25
EURO 35,02
ALTIN 2.480,23
HABER /  EKONOMİ

İşadamı Halis Ağa isyan etti

İddiasına göre borcu ikiye katlandı. Yine iddiasına göre dava açınca tehditler aldı. Dahası da var. Çamlıca'daki arazisi yok parasına satıldı.

Abone ol Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, 72 milyon dolar tutarındaki İş Bankası alacağının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kendilerine haber verilmeden 153 milyon dolar olarak devir alınması işlemine ve Carlton arazisi satışına karşı dava açtıklarını, ancak el koyma tehdidiyle bu davaları geri çekmek zorunda kaldıklarını savundu.

TMSF'nin 13 Ocak 2009 tarihli yazılı açıklamasına ilişkin yazılı bir cevap veren Halis Toprak, TMSF'yi tehdit etmekle suçladı.

''TMSF'YE SÜREKLİ BİLGİ VERİLDİ''

Tüm süreç boyunca işlemlerden haberdar edildiğini belirttiği TMSF'nin, Carlton arsasının imar iyileştirme ve ruhsatlandırma çalışmalarını beklediğini kaydeden Toprak, fonun artık imar sürecini beklemeyeceğini beyan ederek taşınmazı üzerindeki rüçhan haklarını kaldırmadan art arda satışa çıkardığını, bu satışlara katılanlar nezdinde taşınmaz üzerindeki rüçhan hakları nedeniyle satışın yapılması imkanının bulunmadığı intibaını uyandırarak satışları düşürdüğünü ve yeni katılımcıların da ihaleye katılmasının önünü kestiğini öne sürdü. Toprak, açıklamasında şöyle dedi:

''TMSF, yasal haklarını kötüye kullanarak, taşınmaz üzerinde rüçhan hakkı bulunan İş Bankası haklarını 153 milyon dolara satın alarak arsanın üzerindeki rüçhan haklarını kaldırmış ve imar süreci tamamlanmadan 17 Aralık 2007 tarihinde maalesef arsayı topu topu iki katılımcının bulunduğu bir ihalede 70 milyon YTL'ye satmıştır. Maalesef arsanın imar düzenlemesi yapılmadan satılması nedeniyle devletin ve Toprak Grubunun büyük bir zararı oluştu.''

''PROBLEMİ KISA SÜREDE ÇÖZDÜ''

Carlton arsasını satın alan Yeniköy Turizm İşletmeleri'nin arsanın imar problemini kısa sürede çözdüğünü ve Toprak Grubunun yaptığı proje gibi ve aynı şekilde üstelik de imar süreçlerini 4 ayda TMSF'ye bildiren proje müellifi Fuat Kaplan vasıtasıyla yaptırıp bitirdiğini dile getiren Toprak, 24 Aralık 2008 tarihinde bir gazetede yayınlanan habere göre, metrekaresi TMSF tarafından 2 bin 380 dolara satılan arsanın, bilahare projeye ortak olan Ali Ağaoğlu tarafından 30 bin avroya satılacağının yazılı basında belirtildiğini, bu beyanın henüz yalanlanmadığını ifade etti.

Halis Toprak, TMSF'nin İş Bankası alacağını temlik alma işleminin şu anda yargıda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bizim İş Bankasına borcumuz bizzat İş Bankasının şirketlerimize hitaben yazdığı yazılar da 110 milyon USD olarak teyit edilmiştir. Ve bu borcumuzun vadesi 2012'dir. Bu borca peşin ödeme iskontosu (örneğin TMSF'nin bize uyguladığı yüzde 35 iskonto) uygulandığında borcumuz 72 milyon USD olarak ortaya çıkmaktadır. Banka ve bizim muhasebe kayıtlarımız ortadadır. TMSF'nin basın açıklamasında iddia edildiği gibi 2,1 milyar TL tutarındaki bir borç bulunmamaktadır. Zaten tümü teminat altında olan İş Bankası alacağı 2,1 milyar TL olsaydı bu tutarda bir alacağın 153 milyon USD'ye temlik alınması mümkün olabilir miydi? Hangi banka 2,1 milyar TL alacağını 153 milyon USD'ye satar. Üstelik yüzlerce taşınmaz teminatı varken.

''GERİ ÇEKMEK ZORUNDA KALDIK''

72 Milyon USD tutarındaki İş Bankası alacağının TMSF tarafından yasal yetkiler kötüye kullanılarak, bize haber verilmeden 153 Milyon USD olarak devir alınması işlemine ve Carlton arazisi satışına karşı dava açtık fakat el koyma tehdidiyle bu davaları geri çekmek zorunda kaldık. Eğer TMSF bu davalarımızdan bir sonuç çıkmayacağını, hiçbir yasa dışı tutum ve davranışı bulunmadığını düşünüyorsa niye bu davaları geri çekmemizi şart koştu. Dava açmak anayasal hak değil midir? Bir kamu kuruluşu işlemlerinin yargı önünde aklanmasından korkar mı?''

Toprak, TMSF'nin aynı şekilde Çamlıca Libadiye'deki arsalarını Yeniköy Carlton arsası gibi imar süreci henüz tamamlanmadan Nisan 2007'de 200 milyon dolara satışa çıkardığını, bir ay sonra imar sürecinin tamamlanmasını bekleyip arsanın satışının imarlı bir şekilde kendileri tarafından yapılması için satışı ertelediğini savundu.

Çamlıca Libadiye arsasının imar iyileştirme çalışmalarının kısa süre sonra sonuçlanması üzerine Toprak Grubu olarak bu arsayı kat karşılığı yoluyla değerlendirmek üzere büyük bir kuruluşla anlaştıklarını ve bu isteklerini TMSF'ye ilettiklerini anlatan Toprak, ''Fakat buna rağmen TMSF baskısıyla biz bu arsayı 402 milyon USD bedelle sattık. Bu durumda bile bu arsa TMSF'nin ihalede belirlediği 200 Milyon USD muhammen bedelinin tam iki katına satıldı. Carlton'da imar sürecinin de tamamlanması beklenmedi kamu ve devlet aklın ve mantığın almayacağı zarara uğratıldı'' görüşünü ileri sürdü.

Halis Toprak, mektubunu ''Şimdi TMSF yetkililerine sormak lazım; neden Carlton arsasını aynen Libadiye arsasında olduğu gibi imar sürecinin tamamlanmasını bekleyip bizim daha yüksek fiyata satmamıza izin vermediniz? Bizimle birlikte binlerce işçimizin hakkı olan parayla başkaları zengin olsun diye mi?'' diyerek tamamladı.