BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL

Çeşmeden besmele silindi mi?

Kadıköy Belediyesi, restore ettirdiği tarihi Halitüağa çeşmesiyle ilgili ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde bir gazete ve bir TV kanalında “Halitağa Çeşmesi” ile ilgili asılsız ve çirkin ifadelerin yer aldığı haberler çıkmıştır. Söz konusu çeşmede bulunan Tuğra ve Besmelelerin, Kadıköy Belediyesi restorasyon çalışmasına başlamasıyla silindiği belirtilerek Kadıköy Belediyesi’nin kasıtlı hareketi gibi gösterilmiştir.

Kadıköy Belediyesi tarafından 2007 yılında Tarihi Kadıköy Çeşmelerinin restore edilmesi çalışmaları başlandığında, çeşmelerin restorasyonunun bilimsel metotlar çerçevesinde yapılması amacıyla çeşmelerin mevcut durumu belgelenerek yetkili onay mercilerine iletilmiştir. Bu kapsamda restorasyon çalışmasına başlanmadan önce yapılan tespitte Halitağa Çeşmesi üzerinde sözü edilen Besmele ve Tuğra’nın olduğu bölümün boş olduğu anlaşılmıştır. Projede bu bölümler “yeterli veri bulunamamıştır” şeklinde ifade edilmiştir. Bu şekliyle Anıtlar Kuruluna giden proje, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Restorasyon çalışmaları Kadıköy’de yenilenen diğer çeşmelerimiz gibi aşama aşama belgelenerek onaylandığı şekliyle gerçekleştirilmiştir.

Hiçbir araştırma yapmadan, gazetecilik ilke ve ahlakına uymayan bir tarzda yapılan bu haberde Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk hedef gösterilmiştir.

HABERLER KASITLI

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Av.Selami Öztürk; “Tarihe ve çevremize olan saygımız adına restorasyon çalışmalarını yaptığımız Halitağa Çeşmesi ile ilgili çıkan haberler son derece çirkin ve kasıtlıdır. Bütün restorasyon çalışmalarımız, araştırma yapılarak bilimsel metotlarla gerçekleştirilir. Bu kasıtlı haberleri yapan kişiler şayet bilgi almak isteselerdi projeyle ilgili tüm detayları paylaşırdık. Haberin yapılış şeklinden amacı zaten bellidir. Bu tarz haberler bizim tarihi değerlerimize ve kültürümüze olan saygımızı zedeleyemez” dedi.