BIST 10.056
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.423,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonuyla play station zevki

Üç boyutlu ekranlı ve Play Station oynanabilen cep telefonları dikkatleri üzerine çekerken, tabletler de ilgi odağı oldu

Abone ol

Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Mobile World Congress (MWC-Mobil Dünya Kongresi) dün İspanya’nın Barcelona kentinde kapılarını açtı.

Kongre cep telefonu üreticileri, GSM operatörleri ve uygulama geliştiricilerini bir araya getirdi. Kongre ve fuarı 55 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 14-17 Şubat tarihleri arasında açık kalacak olan Kongre’ye oyun konsoluyla cep telefonunu birleştiren Play Station cep telefonu, LG’nin üç boyut ekranlı cep telefonu, tabletler ve operatörlerin yeni nesil teknolojileri damga vurdu. Bin 300 firmanın katıldığı fuara Türkiye’den de Türk Telekom Grubu şirketlerinden Argela’nın yanı sıra Turkcell Teknoloji, Defne gibi firmalar katılıyor. GSMA Pazarlama Direktörü Michael O’Hara, açılışta yaptığı konuşmasında, 2011 yılının mobil internet için patlama yılı olacağını söyledi.

400 MİLYON BAĞLANTI

O’Hara “Dünya mobil internet bağlantısı 400 milyonu buldu ve her ay 17 milyon yeni bağlantı yapılıyor. Bu yıl ayrıca mobil internetin bir sonraki jenerasyonu olan LTE için de atılan adımların netleşeceği bir yıl olacak. Wireless Intelligence öngörüsüne göre 55 LTE network’ü konuşlandırıldı ve yıl sonunda bu rakam 4 milyona çıkacak” dedi. Deutsche Bank’a göre 2010 yılında operatörlerin mobil internete 72 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen O’Hara, bu rakamın bu yıl artarak devam edeceğini söyledi. O’Hara şu anda birçok akıllı telefonun 3.5G’yi destekleğini belirtti.

Samsung, Galaxy Tab’i yeniledi

Samsung, Galaxy Tab yeni versiyonu 10.1, 7 inç ekranla yenilendi. Dünya genelinde 20 pazarda Vodafone’la piyasaya çıkacak. Galaxy Tab 10.1’i bahar aylarından itibaren görmeye başlayacağız. Samsung, Galaxy S’in yeni versiyonunu Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. 

Ericsson 50 milyar cihazı birbirine bağlayacak

Ericsson, 2020 yılında 50 milyar cihazın birbirine bağlanmasına önayak olacak ‘Ericsson Cihaz Bağlantı Platformu’nu duyurdu. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantı hizmetleri ile telekom operatörleri akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların dışındaki cihazlar arasında da bağlantı kurma imkanına sahip olurken, ulaştırma, enerji gibi sektörler bu teknolojilerden önemli ölçüde yararlanabilecek.

Optimus One Türkiye’de 

Mobile World’de 3D ekranlı cep telefonunu tanıtacak olan LG’nin piyasaya çıktıktan 2 ay sonra 2 milyon satışa ulaşan cep telefonu Optimus One, ücretsiz navigasyon uygulaması Ndrive ile birlikte Türkiye’de satışa çıktı. Google’ın en son işletim sistemi Android 2.2 ‘Froyo’ versiyonu ile çalışan ilk akıllı telefonlardan biri olan Optimus One, hızlı internet taraması, web sayfası yükleme ve birden çok uygulama yapma şansı sunuyor. 

Sony oyunla cep telefonunu birleştirdi

Sony, PlayStation Phone olarak adlandırdığı Xperia Play’i duyurdu. Önümüzdeki ay Avrupa ve Asya’da pazara sunulacak cihaz, Android 2.3 işletim sistemli. 4 inç dokunmatik ekran, iki analog dokunmatik pad ve iki düğmesi bulunuyor. Yatay açılır bir tuş takımına sahip cihaz PlayStation’ın tuş takımı tasarımında hazırlanmış. Android 2.3 Gingerbread işletim sistemine sahip olan akıllı telefonun 1GHz ARMv7 Scorpion işlemci, 512MB Ram ve 1GB ROM, 400MB dahili sistem hafızası, oyunlarda düşük enerji tüketimi ve uzun pil ömrü (425 saat bekleme, 335 dakika oyun oynama, 500 dakika konuşma süresi). Siyah ve beyaz olmak üzere iki ayrı renk seçeneği ile satışa sunulacak ancak fiyatı henüz belli değil. 

Mısırlı şirketler akın etti 

Mobil Dünya Kongresi’nin bir de sürprizi vardı. Mısır 18 gün süren protesto ve ayaklanmaların ardından Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa ederek yetkilerini askere devretmesinin hemen ardından Mısır Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Bakanlığı Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi’ndeki standıyla teknoloji dünyasının karşısına çıktı. Mısır Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Bakanlığı bir standda yer alırken, diğer standda fuara katılan Mısırlı teknoloji şirketleri yer aldı.