BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,05
ALTIN 2.466,67
HABER /  GÜNCEL

AB maliye bakanları Mısır'ı görüşecek

Avrupa Birliği maliye bakanları Brüksel'de yapacakları toplantıda, Mısır'da devrik rejimin liderlerine ait malvarlıklarının dondurulması talebini ele alacak.

Abone ol

Parlamento binasına asılı pankartta Mübarek ve ailesinin 70 milyar dolarlık serveti olduğu yazılı

Avrupa Birliği maliye bakanları Brüksel'de yapacakları toplantıda, Mısır'da devrik rejimin liderlerine ait malvarlıklarının dondurulması talebini ele alacak.

İngiltere, Fransa ve Almanya dün Mısır yönetiminden bu yönde talep geldiğini açıklamıştı.

BBC Brüksel muhabiri, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un önerisi üzerine konunun zirve gündemine alındığını aktarıyor. Muhabirimiz, birlik üyeleri arasında bu konuda görüş birliği olduğunu belirtiyor.

Daha önce İsviçre hükümeti, bazı eski Mısırlı yetkililerin mal varlıklarını dondurmuştu.

Mübarek'in serveti

Mal varlıkları dondurulması istenen kişiler arasında, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in bulunmadığı tahmin ediliyor.

Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı sırasında milyarlarca dolarlık bir servete ulaştığı, İsviçre ve İngiliz bankalarında hesapları, New York, Los Angeles ve Londra'da da çok sayıda mülkü bulunduğu belirtiliyor.

AB maliye bakanları toplantıda, seçim ve sevil yönetime geçiş sürecinde Mısır'a nasıl destek verebileceklerini de ele alacak.

İngiltere Maliye Bakanı William Hague, Mısır'daki eski yetkililerin mal varlıklarının dondurulması talebiyle ilgili olarak "Avrupa Birliği ve diğer ortaklarımızla, Tunus örneğindeki gibi işbirliği yaparak talebi değerlendireceğiz. Eğer yasal olmayan bir durum ve suistimal tespit edilirse hemen harekete geçeceğiz" dedi.

Tunus'ta 23 yıl iktidarda kaldıktan sonra devrilen Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali ve ailesinin Avrupa ülkelerindeki mal varlıkları dondurulmuştu.