BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.400,33
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonundan tahlil yapılabilecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ar-Ge'nin öneminin Türkiye'de anlaşılmaya başlandığını belirtti. Yıldırım, "Artık bilgi otoyolları daha da genişletilmeli" dedi

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, artık 'bilgi otoyolları'nın daha da genişletilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, Avea'nın Ümraniye'deki Ar-Ge Merkezi'nde düzenlenen 'Mobil Tahlil' projesinin tanıtımında yaptığı konuşmada, Ar-Ge'nin öneminin Türkiye'de artık anlaşılmaya başlandığını belirtti. Göreve geldiklerinde AR-GE'ye ayrılan payın Gayri Safi Milli Hasıla'nın binde 3'ü olduğunu, şimdi ise bunun yüzde 1'i zorladığına dikkati çeken Yıldırım, hedeflerinin bu payın yüzde 2,5'a ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
BİLİM KURGU FİLMİNDE GÖREMEZSİNİZ

Cep telefonu alanında artık konuşmanın işin küçük bir bölümü haline geldiğine işaret eden Yıldırım, yeni buluşlarla bu alanda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. 'Artık bilgi otoyollarını daha da genişletmemiz lazım' diyen Yıldırım, bu tür AR-GE ürünlerinin hizmete sunulmasıyla vatandaşın hayatının daha da kolaylaşacağını dile getirdi. Avea Üst Yöneticisi Erkan Akdemir de 'Mobil Tahlil' projesinin, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekandan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak nitelikte olduğunu ifade ederek, 'Sadece Türkiye'de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilim kurgu filmlerinde göreceğiniz uygulamaları hayata geçireceğiz' dedi.

CEP TELEFONUNA MİKROSKOP ENTEGRE EDİLDİ

Erkan Akdemir, bu projeyle sağlıkta yeni bir formatın yaratılması için öncülük ettiklerini belirterek, projenin 7 bine yakın sağlık ocağını merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacağının altını çizdi. Kaliforniya Üniversitesinde biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanında araştırmalar yapan Dr. Aydoğan Özcan da yeni tele tıp teknolojileri geliştirme konularında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dr. Özcan, geliştirdikleri merceksiz mikroskopları cep telefonlarına entegre ettiklerini, böylece tahlillerin yapılabildiğini belirtti.


Cep telefonundan tahlil yapılacak

Avea'nın Kaliforniya Üniversitesi ile yürüttüğü uzaktan teşhis sağlamaya imkan tanıyan, sağlık alanında önemli bir gelişme olarak nitelendirilen 'Mobil Tahlil' projesi tamamlandığında, cep telefonu aracılığıyla bazı hastalıkların tetkiki için tahlil yapılabilecek. Proje ile kan sayımı tahlilleri ile sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıkların uzaktan teşhisi gerçekleştirilebilecek.