BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,89
ALTIN 2.440,34
HABER /  SAĞLIK

Cep telefonları kanseri tetikliyor!

Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem katıldığı bir sempozyumda cep telefonlarının insan üzerindeki zararlarına dair edindiği izlenimlerini kaleme aldı

Abone ol

Elektrik Mühendisleri Odası’nın, İstanbul Barosu ve Tabip Odası’nın katılımıyla düzenlenen ‘Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri’ sempozyumunda cep telefonlarının insan sağlığına ve çevreye zararlı etkileri anlatıldı.

Sempozyumda cep telefonunun zararlarına dair bulgu ve önerilerin sunulduğu raporda, cep telefonlarının kanser oluşumunu tetiklediği, Kan Beyin Bariyeri geçirgenliğini artırdığı, saç köklerinde DNA kırıklığına ve tiroid bezi fonksiyonlarında azalmaya neden olduğu belirtildi.

Radikal yazarı Tarhan Erdem, katıldığı "Emanet 2013" sempozyumunda, cep telefonları, baz istasyonları, kablosuz iletişim ağları, trafo ve yüksek gerilim hatlarının insan sağlığına ve çevreye zararlı etkilerinin anlatıldığı sunumla ilgili gözlemlerini köşesinde okuyucularıyla paylaştı.

Erdem'in gazetesinde "Cep telefonları nerede, ne kadar?" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili kısımları şöyle:

"Hafta sonunda, Elektrik Mühendisleri Odası’nın, İstanbul Barosu ve Tabip Odası’nın katılımıyla düzenlediği ‘Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri’ sempozyumunu izlemeye çalıştım. Toplantının kısaltılmış başlığı ‘Emanet 2013’ idi.

Sempozyumda cep telefonları, baz istasyonları, kablosuz iletişim ağları, trafo ve yüksek gerilim hatlarının insan sağlığına ve çevreye zararlı etkileri anlatıldı. ‘İnsan sağlığı’ ve ‘çevre’ kelimelerinin tanımları nedir? Sadece maddi değerlerden mi bahsedilmektedir, yoksa ‘insanın’ ve ‘çevrenin’ her birinin içindeki ‘yaşayan’ ve ‘yaşatan’ bileşimler de söz konusu mudur?

Heyecanla dinlediğim çalışmaları özetlemek istiyorum: 

2001 yılında, tıp fakültesinde ‘Elektromagnetik Kirlilik’ dersleri verilmeye başlandı. Aynı yıl, Dünya Sağlık Örgütü çalışmalarına katıldı ve Dünya Sağlık Örgütü Elektromanyetik Alanlar ‘Uluslararası Danışma Komitesi Üyeliği’ne getirildi. 

2005 yılında Gazi Üniversitesi Noniyonizan Radyasyondan Korunma, Araştırma ve Uygulama Merkezi (GNRK) kuruldu. Gazi Biyofizik getirildi. 2006 Yılında Uluslararası EM Güvenlik Komisyonu Bilimsel Sekretarya Üyeliği’ne seçildi. Uluslararası pek çok toplantıya katılan Nesrin Seyhan ve arkadaşları bu yıl da Radar Radyo Frekansları ve Sağlığa Etkileri konferansında ‘Potenza Picena Bildirgesi’ni hazırlayıp imzaladılar. Merkezin çalışmalarına http://gnrk.gazi.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Cep telefonlarının insan yaşamına olumsuz etkilerinin yer aldığı raporu ve yazının devamını okuyabilirsiniz.