BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.430,35
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

CEO' lara sertifikalı makam söförü

CEO ve yöneticiler artık sertifikalı şoför istiyor. Kamu kurumlarındaki üst düzey yöneticilerden eğitimli şoför talebi artıyor...

Abone ol

Yoğun rekabet koşulları yüzünden hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok seyahat eden patronlar ve yöneticilerden, sertifikalı 'makam şoförü' talebi artıyor. Güvenli sürüş ve ileri sürüş teknikleri eğitmeni ve Direksiyon Akademisi'nin kurucusu Onur Akçay, Türkiye'ye getirdikleri bu yeni program ile bugüne kadar 150 kişiye özel 'makam şoförü' sertifikası verildiğini belirtti. Eğitim alanların birçoğunun İstanbul dışında faaliyet gösteren firmaların personelleri ve personel adayları olduğunu belirten Akçay, “Sadece firmalar çalışanlarını göndermiyor. Turizm şirketlerinin özel misafir transferlerinden sorumlu sürücülerinden özel şoförlere, araç kiralama şirketlerinin sürücülerinden makam şoförlüğü yapmak isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyen kişilere kadar birçok kesim talep ediyor. Özellikle bir senedir kamu kurum ve kuruluşlarının talebi de çok yoğun” dedi.

Eğitime görgü kuralları da dahil

Eğitimin orijinal içeriğinin dört yarım veya iki tam gün olarak belirlendiğini belirten Akçay, “Bizde ise iki tam gün olan program tercih ediliyor. Bir gün teorik, bir gün de pratik eğitim veriliyor. Güvenli ve ileri sürücülük tekniklerinin yanı sıra görgü kurallarından makam kapısının nasıl açılması gerektiğine, araç içinde bulundurulması gereken malzemelerden araç temizliğine, misafire davranıştan makama hitabete, saldırı ve tehlike anında yapılacaklara kadar çok geniş bir yelpazede eğitim veriyoruz” diye konuştu.

Yılda bir kez testten geçiriliyor

Eğitimin en önemli özelliğinin birebir verilmesi olduğunu belirten Akçay, eğitimden başarıyla geçenlere sertifika verdiklerini ve yılda bir kez de daha önce sertifika almaya hak kazanan adayları testten geçirdiklerini söyledi.

Fikir Fransız şoförden geldi

Akçay, işi gereği çok seyahat eden bir isim. Bu seyahatler sırasında kendisini Fransa’da havalimanında karşılayan ve 65 dakikalık bir yolculukla oteline ulaştıran şoförün otomobil kullanışından konuşmasına kadar farklı özelliklere sahip olduğunu gören Akçay, işin sırrının özel eğitimden geçtiğini öğreniyor ve bu eğitim programını Türkiye'ye getiriyor.

Onur Akçay, bu eğitime daha çok hangi sektörlerden talep olduğunu şöyle anlatıyor: “Sektör sektör ayırmak pek doğru olmaz çünkü bu eğitim güvenlik ve temsille ilgili. Risk almayı sevmeyen, güvenliğe önem veren, firma temsiline önem veren her makamın şoförü bu eğitimi almalı. Aksi takdirde hayatlarını ve milyarlarca para ödedikleri otomobillerini şansa bırakıyorlar diyebiliriz. Bu eğitimi bir firmada patrondan müdürlere kadar şoför kullanan tüm makamların sürücüleri almalı. Ayrıca özel şoförlük yapanlar ve makam şoförü olmak isteyenler de var. Artık özgeçmişinde bu eğitimi almış makam şoförlerinin diğerlerine karşı çok önde oldukları aşikâr. İşe alımlarını yakından takip ettiğimiz adaylar sayesinde bu bilgilere ulaşabildik ve yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladık.”