BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MEDYA

Cengiz Çandar'ı biz mi yanlış okuduk?

Cengiz Çandar'ın yazısından yola çıkarak "Kürtler'e 'çözüm sürecinden çekilin' çağrısı yaptı" diye verdik. Peki biz mi yanlış okuduk?

Abone ol

Cengiz Çandar çözüm sürecini destekliyor mu desteklemiyor mu? Yazılarını okuyanlar ne anlıyor? Kararı okurlara bırakıyoruz.

Radikal si yazarı , bir önceki köşe haberleştiren İnternethaber'i tetikçilikle suçladı. 

"Kürtler, 'yolsuzluk şaibesi' altındaki iktidara omuz verir mi?" başlıklı yazısında yazar, benzer görüşlerini bugünkü da devam ettirdi. Kürt tarafının sürece dair kuşkularını dile getirdiği sözlere yer veren Çandar, hükümetin hazırladığı demokratikleşme paketi için 'Kürtlere yem' ifadesini kullandı.

Önce Çandar'ın sitemizde kendi yazısıyla ilgili çıkan haber için ne yazdı bir bakalım:

"Bir önceki yazımın son cümlelerinden yola çıkarak, bir internet sitesi "İktidara savaş ilan eden Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar, Kürtlere 'çözüm sürecinden çekilin' imasında bulundu" diye yazdı.

Yanlış. Tümüyle yanlış. Neredeyse bir yıldır ve özellikle Gezi'den bu yana.
iktidar ve onun istihbarat bürokrasisinin beslediği ve yönlendirdiği tetikçilerinin hakkımdaki 'yalan rüzgârı'nın bir devamı bu satırlar.
Öncelikle 'iktidara savaş ilan etmiş' falan değilim. Bu ülkede önce askeri darbelere ve askeri vesayet rejimine karsı kendi çapımda katkıda bulunmaya çalıştığım "demokrasi için mücadele'yi, Türkiye'yi adım adım bir 'polis rejimi'ne doğru götüren ve 'demokrasi için en büyük tehdit' haline dönüşmeye başlamış olan mevcut iktidara karşı da devam ettiriyorum."

ÇANDAR'A GÖRE KÜRT TARAFI HÜKÜMETTEN ŞÜPHE DUYUYOR

Çandar, Öcalan'ın çözüm süreciyle ilgili "Hükümet, seçimi bahane edip meselenin ciddiyetinden uzak bir noktaya savruluyor. Böyle devam ederse sürecin bitmesinin sorumlusu olur." sözlerini köşesine taşıdı.

Öcalan'ın uyarılarını aktaran Pervin Buldan'ın ve  Demirtaş'ın hükümeti eleştiren açıklamalarına yer veren yazara göre Erdoğan, Kürtleri, 'yolsuzluğa batmış' olan 'anti-demokratik iktidarının payandası' yapmaya çalışıyor.

BAŞBAKANIN KİŞİSEL SİYASİ İSTİKBALİNİ KURTARMA SORUNU

Çandar ayrıca Taraf yazarı Cafer Solgun'un 17 Şubat tarihli yazısından alıntı yaptı:

"Çünkü Kürt sorunu büyük bir barış sorunudur. Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi, yeniden yapılandırılması, haydi Erdoğan’ın sevdiği şekilde ifade edelim, bir “yeni Türkiye” olabilmek sorunudur. Ama bir başbakanın yolsuzluk şaibesi altındaki iktidarını ve kişisel siyasi istikbalini kurtarma sorunu değildir."

İNTERNET, HSYK, MİT YASALARI

Çandar, hükümetin çözüm süreciyle ilgili demokratikleşme paketini seçim sonrasına ertelediğini ancak internet, HSYK ve MİT yasalarını bekletmediğini yazdı. Çandar, yazısının sonunda sorduğu soru bir önceki yazıyla paralellik taşıyordu:

"Anti-demokratik' yollara saparak 'yolsuzluk ve hırsızlık'tan kendisini kurtarmayı amaçlayan böyle bir iktidara Kürtler omuz verir mi dersiniz? "

ÇANDAR'IN 'YANLIŞ' DEDİĞİ KENDİ YAZISI

Peki 'tümüyle yanlış' dediği o yazıda Çandar ne diyordu? Okuyun siz karar verin:

"Tayyip Erdoğan’ın dünkü konuşmasından ‘yolsuzluk’tan hesap vermemek için ‘darbe’ ve ‘paralel devlet’ söylemi kadar ‘çözüm süreci’ sığınağından, bir anlamda ‘Kürtler’den medet ummaya çalışacağı anlaşılıyor.

‘Çözüm süreci’, Tayyip Erdoğan için ‘cankurtaran simidi’ olacak şekilde araçsallaşabilir mi? ‘Kürtler’, Tayyip Erdoğan’ın anti-demokratik iktidarının payandası olurlar mı? Bunlar mümkün mü? Hele şu ‘internet çağı’nda..."