BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.411,02
HABER /  SEÇİM

Cemaat kime oy verecek HDP mi MHP mi?

Hükümet ile savaşa giren Gülen Cemaatinin oyu ne kadar? Abdurrahman Dilapak'ın iddiasına göre cemaat bu seçimde oyunu HDP ve CHP'ye verecek.

Abone ol

7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimleri için geri sayım sürerken Zaman Gazetesi'nin yaptığı anket hayli dikkat çekti. Peki Cemaatin oyu gerçekte ne kadar? Dahası cemaat bu seçimlerde oyunu hangi partiye verecek?

Bu konuda iddialı yorumlar ve rakamlar Yeni Akit Gazetesi yazarı Abrurrahman Dilipak'dan geldi. Dilipak'ın iddiasına göre cemaatin oyu etki alanı da dahil olmak üzere yüzde 2.7 civarında. 
"Cemaatin ciddiye alınacak bir oyu yok" diyen Abdurrahman Dilipak 7 Haziran seçimlerinde Gülen takipçilerinin oylarını vereceği partileri de sıraladı.

CEMAAT OYU HANGİ PARTİYE?
İşte Dilipak'ın rakamlarla ortaya attığı iddiaya göre Cemaatin oylarının partilere göre dağılımı;


ZAMAN'IN ANKETİNE GÖRE KİME OY VERECEKLER?
Zaman Gazetesi'nin okurlarıyla yaptığı anketin sonuçlarını Ali Bulaç açıkladı. Dilipak cemaat oyunun en çok HDP ve CHP'ye gideceğini söylerken Ali Bulaç'ın ortaya koyduğu veriler daha farklı. Bulaç'ın açıkladığı verilere göre Cemaat oyları en çok MHP'ye gidecek.

Ali Bulaç, Zaman'ın okurlarıyla yaptığı anketin sonuçlarını şöyle açıkladı;

“Son bir yılda yapılan araştırmada birinci, yüzde 17 oranla MHP seçmeni oldu. CHP ve AK Parti seçmeni ise aynı oranda çıktı.”

İki parti seçmenin yüzde 15 oranında olduğunu söyleyen Bulaç, "HDP seçmenin de yüzde 12 oranında olduğunu açıkladı."

Dört partiye oy vereceklerini söyleyenler yüzde 59’u bulurken, geri kalan yüzde 41’in nasıl bölündüğü öğrenmek üzere aradığımız Zaman gazetesi yetkilileri bilgi vermedi.

"Cemaatin ciddiye alınacak bir oyu yok. Pamuk şekeri gibi, dışarıdan bakınca renkli, kocaman gözükse de tuttuğunuzda bir şey yok.. Toplamda, bana sorarsanız, HDP'ye gidecek oylarda 0.3, CHP'de 1,5, MHP'de 0.4, SP-BBP koalisyonunda 0.3'tür. Emine Ülke Tarhan'ın partisinde % 0.2.

CEMAATİN OYU NE KADAR?
"Toplamda 2.7 gibi. Bu da tamamen cemaatin oyu değil, etki alanı içinde, etkiledikleri AK Parti karşıtlığında buluştukları çevreler. Hadi bağımsızları da ekleyelim, diğerleri ile birlikte % 3. Bu da abartılı bir rakam aslında.."

CEMAAT TOPYEKÜN SALDIRACAK
"Cemaat kendini çaresiz ve köşeye sıkışmış hissediyor. Saldıracaklar. Topyekün saldırıya geçecekler.. Bu seçim onlar için hayati öneme sahip.. Seçime kadar ve seçimden sonra, ellerinden geleni arkalarına koymayacaklar..
(...)
Cemaat giderek dini karakterini kaybediyor, siyasi ve ideolojik bir harekete dönüşüyor. Sosyolojik bir hareket olarak tabana yayılmıyor, daha çok hiyerarşik bir yapı eli ile örgütsel bir yapıya dönüştürülüyor. Hatta yabancı istihbarat örgütlerinin taşeronu olan bir örgüt olup olmadığı tartışılıyor. Casusluk davasındaki iddianame ona işaret ediyor.. Hoşgörü ve diyalog unutuldu.. Yerli bir hareket olmaktan çok kökü dışarıda yabancı bir harekete, bir Truva atına dönüştü..

CEMAAT KATOLİK İSLAMCI
"Cemaatteki çözülme devam ediyor aslında. Ama beklenen hızla gerçekleşmiyor bu olay.
Daha önce de yazdım, yanılgıyı kabul etmek, çeyrek asırdır gizledikleri dinlerini inkâr etmek anlamına geliyor.. Gülen'in karizmatik liderliğinden öte ruhani kişiliğini reddetmek de sözkonusu bu olayın içinde. Bu anlamda hareket daha çok Katolikliğe, Tapınakçı geleneğe, Opus Dei hareketine benziyor.. Yani "Katolik İslam" diye bir şeyden sözetmek mümkünce, tepeden aşağı bakınca manzara bu..
Buna inanan insanlara aşağıdan yukarı bakarsanız Evangelik İslam gibi bir şeyden söz edebiliriz. Dinlerarası diyalog, Yahudi ve Hristiyanları kabulleniş biçimi itibarı ile Yahudi, Hristiyan ve Müslüman üçgeninde yeni bir teslisten sözetmek mümkün.. Cemaatin işadamları daha çok "Kalvinist Müslümanlar" tanımına uyuyor..