BIST 10.602
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.488,64
HABER /  POLİTİKA

Cemaat Gül'ü alternatif mi yapacaktı?

Taşgetiren, Abdullah Gül'ün vemaat konusunda ters düştüğü ve Erdoğan'a alternatif olabileceği iddialarını analiz etti.

Abone ol

Hükümet ve cemaat arasındaki gerilimde en merak edilen sorulardan biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün nerede durduğuydu. Star si yazarı bu konuyu masaya yatırdı ve ikilinin yaptığı açıklamaları analiz ederek bir sonuç çıkardı.

Zaman zaman cemaatin Abdullah Gül'ü Erdoğan'a alternatif yapmaya çalıştığını iddia edildi. Cumhurbaşkanı Gül, acaba, Hükümet - Cemaat geriliminde nerede duruyor?

Bu soruyu önemli kılan husus “Hizmet, önümüzdeki siyasi gelişmeler sürecinde Erdoğan’a alternatif olarak Gül’e oynayabilir mi, ya da Gül, Erdoğan’a alternatif olur mu?” sorusu ile ilgilidir.

CUMHURBAŞKANI NET DURUŞ KOYDU

Cumhurbaşkanı Gül'ün geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalara yer veren Taşgetiren, Gül'ün paralel yapıya müsade edilemeyeceği  ve mücadele edileceğini yaptığı vurguyu hatırlattı:

Şu an belli ki hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan, “paralel yapı”nın varlığını görüyor ve buna müsaade edilmeyeceğini ifade ediyorlar.

NE YAPILACAK?

Cumhurbaşkanı paralel yapıya karşı tavrın “hukuk içinde” oluşmasının altını çiziyor. Buradaki kriterin“kurunun yanında yaşın yanmaması” hassasiyeti olduğu düşünülebilir. Bu da, öncelikle “paralel yapı”nın sağlıklı tespitini gerektirir. Bunun kolay olmadığını söylemek de mümkün. Çünkü, bir kere herkes, devlet içinde insanların şu veya bu aidiyet içinde olabileceğini kabul ediyor, hastalıklı durumun, “aidiyet”i, devlet işlerini başka bir hiyerarşik yapıya endeksli olarak yürütmekten kaynaklandığı da herkes kabul ediyor.“Aidiyet”in kötüye kullanıldığını tespit nasıl olacak, hayati soru bu.

GÜL'Ü ALTERNATFİ GÖSTERMEK İNANDIRICI DEĞİL

Şu görüntü, Başbakan Erdoğan’la Cumhurbaşkanı Gül’ü oldukça paralel bir duruş içinde gösteriyor. Bence bu, şu an Türkiye’de yaşananlar açısından oldukça önemli. En azından sayın Gül’ün, Tayyip Erdoğan’a alternatif siyasi hesap içinde göstermeyi inandırıcılıktan çıkarması açısından önemli. 

CUMHURBAŞKANINI CİDDİYE ALIN

Hizmet camiası, bugün Cumhurbaşkanınca da ifade edilen “paralel yapı” olgusunu ciddiye almalı ve aslında “Dost” olan bu insanların kaygılarını giderecek bir tavrı geliştirmeliler.