BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.433,34
HABER /  GÜNCEL

Cemaat CHP ittifakı nasıl olacak?

Yazar Ruşer Çakır, CHP heyeti ile Gülen Hareketi'nin ABD’deki temsilcileriyle buluşmasını değerlendirdi.

Abone ol

Vatan si yazarı Ruşen Çakır, Kılıçdaroğlu'nun iktidar-cemaat kavgasına yakından ilgili olduğunu ancak tarafsız bir tavrı benimsediğini yazdı.

AK Parti ile kavgalı olan cemaat rotayı CHP'ye mi kırdı? Taraflar Washington’da biraraya geldi. Gazeteci Ruşen Çakır, Ankara'da yankı bulan bu buluşmanın perde arkasını ve yansımalarını bugünkü köşesinde ele aldı.

Yakınlaşmanın kolay olmayacağının nedenlerini sıralayan Çakır, iki yapı arasındaki mesafenin büyük olduğuna işaret ediyor.

HER KÖTÜLÜĞÜN ALTINDA CEMAAT ARANIYORDU

(...)Cemaatin AKP ile girmiş olduğu ittifak döneminde, özellikle medyası üzerinden CHP’ye ve onun tabanına alenen saldırmış olduğunu net bir şekilde hatırlıyoruz. Benzer bir şekilde CHP tabanının ciddi bir bölümü, yakın zamana kadar her türlü kötülüğün ardında cemaati görüyordu."

kiliçdaroğlu-abdde-cemaatla-buluştu.jpgKEMAL KILIÇDAROĞLU CEMAAT İLE GÖRÜŞTÜ

CHP lideri, Fethullah Gülen Hareketi'nin ABD’deki temsilcileriyle de özel olarak bir kahvaltıda buluştu. (TIKLA / OKU)

TARAFTARLAR NASIL İKNA OLACAK?

Cemaat ile CHP'nin ortak düşman etrafından müttfik olacaklarını ileri sürmenin abartılı olacağını yazar Çakır'a göre, Kılıçdaroğlu’nun da Gülen’in de kendi taraftarlarını, geçmişte hiçbir şey yaşanmamış gibi böylesi bir ittifaka ikna etmeleri kolay olmayacak. Geçmişte yaşananları hatırlatan Çakır, olası ittifakın uzun ömürlü olmayacağını belirtti.

YILMAZ ÖZDİL KILIÇDAROĞLU İLE FENA DALGA GEÇTİ

CHP liderinin yerel seçimler arefesinde Anadolu gezisi yerine ABD gezisine çıkmasını eleştiren Yılmaz Özdil, CHP ile kafa buldu (TIKLA / OKU)


ABD'DE HERKES CEMAAT-AKP KAVGASINI SORUYOR

Başbakan Erdoğan'ın cemaate karşı muhalefet partilerini milli iradeye sahip çıkmaya çağırmasını değerlendiren yazar, CHP'nin kavganın arasında kalabileceğine dikkat çekiyor.

(...)Washington’da Kılıçdaroğlu’na hemen herkes bu kavgayı ve kendisinin tavrını soruyor. CHP liderinin dershane konusuna bakışı cemaatinkine daha yakın: İhtiyaç ortadan kalkmadığı müddetçe dershanelere dokunmanın yanlış olacağını savunuyor. Fakat kavganın siyasi boyutuyla ilgili sorularaysa bağlayıcı cevaplar vermekten özenle kaçınıyor, kavganın bundan sonraki seyrini beklemek gerektiğini söylüyor. Kısacası konuyla çok yakından ilgili ama nötr bir tavrı benimsiyor.

'MÜTEDEYYİN KESİMİN OYUNA TALİBİZ'

CHP'nin Harvard doktoralı Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Washington'da Gülen'e yakın Rumi Forum’da basına kapalı bir toplantıda konuşma yaptı. Vatan gazetesinde yer alan habere göre Erdemir, burada yaptığı konuşmasında 'CHP’nin özgürlükleri temsil eden bir parti olarak, bu bağımsız ve müteddeyyin kesimin oyuna talip' olduğunun altını çizdi ve bunun için bir çalıştıklarını ve gayret içinde olduklarını anlattı.


CHP KAVGANIN TAM ORTASINDA KALABİLİR

Kılıçdaroğlu’nun bu kavgaya (en azından şimdilik) doğrudan müdahil olmayarak, buna karşılık olaya “yesinler birbirlerini” basitliğinde de bakmayarak doğru yaptığını düşünüyorum. Fakat bu tutum uzun sürmeyebilir ve CHP ile lideri, gidişata göre kendilerini kavganın tam ortasında bulabilirler. "

CEMAAT CHP'YE LOBİ
YAPACAK MI? aa.20131204102422.jpg

Cemaatle kahvalı sonrası ilk açıklama geldi. O görüşmede neler konuşuldu? Cemaat CHP için lobi yapacak mı? Görüşmeden kimler rahatsız olacak? İşte yanıtları... (TIKLA/OKU)