BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

'Türk ırkı yok' sözü yanlış anlaşılmış!

AK Partili Yasin Aktay Bayburt'ta katıldığı panelde, 'Türk diye bir ırk yok' sözlerine CNN Türk'te yayınlanan gazeteci Cüneyt Özdemir'in 5N1K programında açıklık getirdi.

Abone ol

AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay, 'Türk diye bir ırk yok' sözlerinin iyi anlaşılmadığını söyledi. Aktay, "Bana bir haksızlık yapmış oluyor. Bu haksızlığın hesabını da yargıda soracağım. Çünkü Benden bir Türk düşmanı yaratmaya çalışıyorlar. Benden Türk düşmanı olmaz. Ben Türküm" dedi.

Aktay Bayburt'ta katıldığı panelde, 'Türk diye bir ırk yok' sözlerine CNN Türk'te yayınlanan gazeteci Cüneyt Özdemir'in 5N1K programında açıklık getirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin “Türklüğü yok sayan ve hatta daha ileri giderek Türk diye bir şey yok deme ahlaksızlığını ve rezilliğini diline dolayan da Başbakan ve zihniyetidir” şeklindeki sözleri için ise Aktay, "Talihsiz sözlerdir. Bana bir haksızlık yapmış oluyor. Bu haksızlığın hesabını da yargıda soracağım. Çünkü Benden bir Türk düşmanı yaratmaya çalışıyorlar. Benden Türk düşmanı olmaz. Türküm ben" dedi.

NE DEMİŞTİ?

Bayburt'ta bir panele katılan Prof. Dr. Aktay, bir öğrencinin "Sosyal devlet olmak için çoğunluğu oluşturan bir milletin milliyetçiliğinin ayaklar altına alınması sizce doğru mudur?" sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Bu ülkede sadece Türkler üzerinden giderseniz bunun masrafı ve maliyeti çok fazladır. Türkiye 'yi bölünmenin eşiğine getirirsin. Türkiye'de yaşayan diğer insanları bu şekilde memnun edemezsiniz. Diğer insanları kendine karşı kışkırtmış olursun. Onun için vatandaşlık bağına dayalı yeni bir millet tanımı yapmak çok önemli. Millet mi diyorsun? Al sana millet! Sonuçta milletin ne olduğu, siyasilerin kararı ile içeriği doldurulan bir şeydir. Milletin içeriği, muhtevası, tanımı o siyasiler tarafından yapılmış sonuçta. Sana demişler ki, 'Sen Türksün'. Ne demek Türklük? İşte Orta Asya'dan gelmişsin. Bir bakıyorsun, kaçımızın dedesi Orta Asya'dan gelmiş? Bir sor bakayım gerçekten. Var mı böyle bir şey? O milletin yavaş yavaş zaten etnografyası da işlenmeye başlanıyor. Gerçekten de böyle bir şey. Türk nedir mesela? İsmet Özel'in çok ilginç, çok güzel tahlilleri vardır. Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok."

İşte Aktay'ın Özdemir'in soruların verdiği yanıtlar:

Yasin Aktay: Mısırla ilgili, Suriye ile ilgili, Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili bir takım sorular soruluyor. Ben de onlara cevap vermeye çalışıyorum. Çocuğun bir tanesi de böyle bir soru soruyor.

Cüneyt Özdemir: Neydi soru?

Yasin Aktay: Soru aslında… Çocuk aldı mikrofonu üç soru arka arkaya sordu. Hatta moderatörü de rahatsız etti bu, senden başka soru sormak isteyen bir sürü insan var sırada diye. Bu diyalog aslında şunun üzerine gelişti. Şöyle bir soru soruyor: "Biz ellibeş milyon Türk halkı olarak…" diyor. Ben de herhalde yanlış telaffuz etti, diyorum. "55 değil her halde 76 milyon demek istedin" diyorum. Bakın, benim zihnimdeki algıyı gösteren birşey. Türk halkı dediğim zaman benim zihnimde doğan esas şey budur. 76 milyon var. En azından Türkiye'deki Türk halkı benim gözümde 76 milyondur. Çocuğu uyarıyorum. O da "yok" diyor. "55 milyon Türk var, geri kalanı da… Onlar da bizim halkımız" diyor. Ben uyarıyorum. Onlar da bizim halkımız diyorsun ama sen onların üzerinde bir üstünlük duygusu kurmaya çalışıyorsun bu da iyi bir şey değil diyorum. Yanlış yapıyorsun, bu tarz bir milliyetçilik anlayışı Türkiye'yi böler. Bu ırka dayalı bir milliyetçilik. O zaman bu 55 milyonu da bulamazsın. Herkes başka başka kökenlere iner. Türk Halkı, Türk milleti böyle bir şey değildir. Irka dayalı bir millet değildir. Zaten bu söylediğimi anlatıyorum. Anlattıktan sonra da lafın bir yerinde İsmet Özel'den bir alıntı yapıyorum. O alıntıyı İsmet Özel'den değil başkalarından da yapabilirdim. Bahattin Ögel'den ne bileyim Faruk Sümer'den Erol Güngör'den Mümtaz Turhan'dan, Türk Milliyetçiliğini hatta Ziya Gökalp'ten, hatta Atatürk'ten… Ne mutlu Türküm sloganının kendisi zaten, Türkiye'de Türk milliyetçiliğinin ırka dayalı olmadığını anlatmak için ifade edilmiştir. Türkiye'de yaşayan herkese, sadece Türk ırkından gelenler Türktür dersiniz tutturamazsınız. Milliyetçilik yapazsınız. Anlamına gelen şeyler söyledim.

Cüneyt Özdemir: İsmet Özel'den ne alıntı yaptınız?

Yasin Aktay: "Türk dediğin bir sentezdir" diyorum. Türk ırkı diye birşey yoktur derken, İsmet Özel'e isnat etmek istemiyorum, tabi. Bu söz madem bana isnad edildi ben de sahipleniyorum o zaman. Ama bu sözün şu şekilde manşet yapılmasını kınıyorum. Bu oradan bir haber çıkartmaya çalışmaktır.

Cüneyt Özdemir: Ne şekilde manşet yapıldı, siz ne diyorsunuz?

Yasin Aktay: Orada aslında, benim söylemeye çalıştığım, Türk milletinin ırktan öte olduğunu söylemeye çalışıyorum.

Cüneyt Özdemir: Türk diye bir ırk yok mu sizce? Doğrudan sorayım.

Yasin Aktay: Biraz daha geniş bir zamanda olsak oturur konuşur, tartışırız.

Cüneyt Özdemir: Konuşalım, biraz daha zamanımız var.

Yasin Aktay: Şu rahatlıkta tartışabiliriz. Ama şu anda tartışamayız bence. Tartışamayız çünkü artık siyasetin gölgesi düşmüştür bu tartışmanın üzerine. Siyaset, sözlerin nasıl anlaşılacağına hükmetmektedir. Karar vermektedir. Orada sloganlara bir takım tabusal anlamlar yüklenmeye başlar. Ama kesin olan birşey var ki. Irkı tartışma konusu yapan ben değilim. Haddi zatında ben ırk uzmanı da değilim. Onu da söyleyeyim. Ama herkes kadar Türkiye'de mürekkep yalamış herkes kadar konuya hakimim.


AK Partili Aktay: "Türk diye bir ırk yok"

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Yasin Aktay'ın Bayburt'ta katıldığı panelde, "Türk dediğin bir sentezdir zaten" sözleri tepki çekti.