BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kömürlüğünü kütüphaneye çevirdi

Kayseri'de yaşayan Mustafa Savranlar, kitapları eve sığmayınca evinin kömürlüğünü 5 bin kitaplık kütüphaneye çevirdi<br />

Abone ol

Kayseri'de yaşayan Mustafa Savranlar, kitapları eve sığmayınca kömürlüğünü 5 bin kitaptan oluşan kütüphaneye çevirdi.

50 yaşındaki Savranlar, yaptığı açıklamada, 10 yaşından beri kitaplara ilgi duyduğunu ve okuduğu kitaplardan kütüphane oluşturmaya başladığını söyledi.

Özellikle Kayseri'yi anlatan kitapları okumaktan zevk aldığını anlatan Savranlar, kentle ilgili çıkan her kitabı kurumlardan temin ederek kütüphanesine kattığını belirtti.

Zamanla evindeki kütüphanenin yetersiz kaldığını ifade eden Savranlar, "Evimin çocuk odasını kütüphaneye çevirmiştim. Babam marangozdu. Odaya boydan boya raflar yapmıştı. Kitapları burada muhafaza ediyordum. Ancak çocuklar büyüyünce odaya ihtiyaç oldu, aynı zamanda kitaplar da sığmayınca çare aramaya başladım. Eve doğalgaz gelince kömürlük boşaldı. Ben de kömürlüğü raflar yaptırıp yeniden düzenleyerek kütüphaneye çevirdim. 5 binden fazla kitabım, ayrıca gazete ve dergi arşivim var" diye konuştu.

"KÜTÜPHANEM HERKESE AÇIK"

Savranlar, kütüphanesinde roman, ansiklopedi, tarih kitaplarının yanı sıra 1970'lere ait gazetelerin ve 1950'li yılların magazin ve aktüel dergilerinin bulunduğunu belirtti.

Çocuklarının ve torunlarının da bu kütüphaneden faydalanmalarını istediğini ifade eden Savranlar, şöyle devam etti:

"1980 yıllından sonra okuduğum gazeteleri arşivlemeye başladım. 70'li yıllara ait gazeteleri de çeşitli yerlerden temin ettim. Bir zamanların en yüksek tirajlı dergileri olan Hayat mecmuasının ve Ses dergisinin de sayılarını biriktirdim. Apartmandakiler kömürlükte kütüphanemin olduğunu biliyorlar. İhtiyaç olunca buradan kitap alıyorlar. Artık internetten çocuklar her şeye ulaşabiliyor. Ancak faydalanmak isteyenler için kütüphanem hep açık. Bazı zamanlar sessiz olduğu için kitaplarımı, kütüphaneye çevirdiğim kömürlükte okumayı tercih ediyorum."

"ÖLENE KADAR OKUYACAĞIM"

Gözlerindeki rahatsızlıktan dolayı görme zorluğu çektiğini anlatan Savranlar, "Gözlük kullanmama rağmen görme problemi yaşıyorum. Ayrıca bir kulağımda duyma kaybı var. Buna rağmen her akşam evde ailece kitap okuyoruz. Benim kitaplara olan ilgimi bilen komşularım, tanıdıklarım her gördüklerinde evlerinde kullanılmayan kitapları bana getiriyor. Adım kitaplarla özdeşleşti. Okuma merakım mezara kadar da devam edecek"