BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.426,89
HABER /  DÜNYA

Çeltik üreticisi tedirgin

Türkiye’nin çeltik ambarı konumunda olan Trakya’da çeltik hasadına kısa bir süre kala, çeltik üreticisini fiyat korkusu sardı. <br/>Türkiye’...

Abone ol

Türkiye’nin çeltik ambarı konumunda olan Trakya’da çeltik hasadına kısa bir süre kala, çeltik üreticisini fiyat korkusu sardı.
Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 45’inin yapıldığı Edirne’nin İpsala, Keşan ve Enez ilçelerinde, çeltik tarlaları yavaş yavaş hasada hazır hale gelmeye başladı. Eylül ayı itibariyle çeltik hasadının başlayacağı bölgede, çeltik üreticileri ise ayçiçeğinde yaşanan fiyat sıkıntısının, çeltikte de yaşanmasından dolayı endişe içersinde.
Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç, İHA’ya yaptığı açıklamada çeltikte yaklaşık 10-15 gün sonra hasadın başlayacağını belirterek, TMO’nun bir an önce fiyat hazırlıklarını başlaması gerektiğini söyledi.

“ÖNÜMÜZDE 10 GÜNLÜK BİR SÜREÇ VAR”
Çeltik hasadında şu anda önlerinde 10 günlük bir süreç olduğunu dile getiren Meriç, “Eylül ayının 7-8’inden sonra kısmetse hasada başlayacağız. Zaman olarak şu anda yavaş çeltiklerin suyunu kesiyoruz. 8’inden sonra da hasada başlamayı düşünüyoruz. Bizim pirinçlerimiz şu anda ‘sarı kız’ dediğimiz şekilde sarardılar. Olgunlaşma sürecini bekliyoruz. Önümüzde 10 gibi bir süre var” dedi.

“BU SENE ÇELTİKTE VERİM GEÇEN YILLAR GİBİ FAZLA OLMAYACAK”
Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha düşük verim beklediklerini ifade eden Mehmet Emin Meriç, “Bu sene çeltikte verim geçen yıllar gibi fazla olmayacak. Çünkü çok fazla otla mücadele edildiğinden, ot dolayısıyla verim kaybına sebep oldu. Yani geçen yılki verimi beklemiyoruz. Bir de çeltikler de bu sene kırmızı denen ve tarlaları sürekli ekmemizden dolayı musallat olan bir olayla karşı karşıyayız. O da çeltiğin biraz randımanını düşürecek. Bu fiyatlar açıklanırken, biraz bunlarında göz önünde bulunmasını, özellikle ve hassasiyetle uygulamalarını bekliyoruz. “ şeklinde konuştu.

“EN GEÇ AYBAŞINA KADAR FİYATLARI AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ”
TMO’nun geçen yıl uyguladığı alım politikasının olumlu bulduklarını dile getiren Meriç, “Geçen yıl, hükümetin uyguladığı politika çok uygundu. Hasada başlamadan önce fiyatlar belirlendi. O da bizi en azından tüccarın kucağına atmadı. Malımızı en azından ofisin istediği şekilde kuruttuk ve o randımanda malımızı teslim ettik. Dolayısıyla geçen seneki ofisin yapmış olduğu uygulamadan son derece memnunuz. Malımızı ofise verebildik. Ayçiçeğinde Trakya Birlik bu sene fiyatları açıklamamakla birlikte sınıfta kaldı. Hala 90 kuruşa ayçiçeği satılıyor. Yazık, günah. Biz, aynı konuma düşmemek için ofisin geçen yılki gibi en geç aybaşına kadar fiyatları açıklamasını bekliyoruz”.

“EN AZ 150 KURUŞ”
Yapılan hesaplamalara göre 140-150 kuruşun altında açıklanacak fiyatın üreticiyi mağdur edeceğini dile getiren Mehmet Emin Meriç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Benim şahsi beklentim, bir üretici olarak 140-150 kuruşun altındaki fiyatların kesinlikle bizleri tatmin etmeyeceği düşüncesindeyim. Çünkü yapmış olduğumuz hesaplarla bunun altındaki fiyatlar, bizi yine hayal kırıklığı ile karşı karşıya bırakacaktır“.
(İHA)